Rozkvetlé jarní záhony

Právě druhá polovina září je ideální dobou pro zasazení tulipánů, hyacintů, ladoněk nebo lilií, které ze země vyraší brzy zjara. Nebojte se zasadit cibulky hluboko, správná hloubka je 2-3krát větší než velikost cibulky. Země je ochrání před vysušením i mrazem a na jaře bez problému zeminu prorazí. Ostatní cibuloviny, zejména narcisy, vkládejte do země až v říjnu či listopadu, neboť teplá země by mohla způsobit hnilobu jejich cibulek.

Září je také vhodné pro sázení trvalek, jako jsou sasanky, kamzičníky nebo tařičky, nebo pro dvouletky, jako například macešky, pomněnky, topolovky nebo náprstníky. Také můžete přesazovat na záhonky rostliny zakoupené v kontejnerech, vysazovat na skalky protěže, hořce, plaménky nebo máčky alpské.

Na zeleninu také není pozdě

Pokud teď zasejete rané ředkvičky, raný salát, rukolu nebo kopr, stihnete ještě podzimní sklizeň. Naopak pro brzkou jarní sklizeň v novém roce je ideální právě nyní zasít špenát, polníček, listovou petržel, kerblík nebo ozimý salát. Brzy na jaře se tak dočkáte přísunu spousty potřebných vitaminů v čerstvém podání.

Zasaďte strom či keř

Podzim obecně je dobou vhodnou k sázení stromů a keřů. Sazenice, které kupujete vypěstované v kontejnerech, můžete sice vysazovat celoročně, podzim je však příhodný kvůli nižším teplotám a menšímu riziku sucha. Prostokořenné sazenice ovocných stromků či keřů nebo listnatých keřů do živých plotů je dobré sázet až v průběhu října a listopadu, ale můžete jim již připravit stanoviště a vykopat jámy, aby stěny zvětraly a trochu se provzdušnily, což stromkům a keřům prospěje. Naopak jehličnany a stálezelené dřeviny sázejte již teď v září, aby měly dost času se ujmout. Na rozdíl od listnáčů nemají období zimního spánku a neopadávají, proto je dobré dopřát jim o měsíc až dva více času na uchycení v zemi.

Opečujte trávník

Trávník stále dobře sekejte, ale zalévejte již méně, hlavně pokud je velké horko. S chladnějšími rány přichází více vlhkosti a tráva by byla zbytečně přemokřená. Posekanou trávu nenechávejte na trávníku, naopak ji pečlivě shrabejte, dosejte holá místa, aby tráva na jaře pěkně zarostla, a už nepoužívejte hnojiva. Ve druhé polovině září provzdušněte trávník vertikutátorem, čímž jej zbavíte mechu a kořínky trav se budou moci nadechnout.