Bydlení v malém bytě může být dáno volbou majitelů, častěji si však obyvatelé nemohou vybírat a musí se spokojit i s malým prostorem k žití. Jestliže tedy bydlíme v malém bytě a nemůžeme nebo nechceme se stěhovat, existuje stále dost způsobů, jak byt skutečně i pouze opticky zvětšit.

Velké zásady pro malé byty

Abychom se i v malém bytě cítili dobře a neměli klaustrofobické či stísněné pocity, měli bychom při úpravách dodržovat několik zásad. Na prvním místě jsou dispozice. Pokud je to možné, nedělíme malý prostor stavebními příčkami, jestliže existují, eliminujeme je. To samozřejmě za předpokladu, že nejsou nosné, v tom případě je třeba požádat o posouzení statika. Když není byt náš, je třeba všechny stavební zásahy konzultovat s majitelem.

Méně technicky náročné, ale velmi efektivní je barevné řešení interiéru. Platí, že prostor zvětšují světlé barvy, syté tóny působí opačně - přiblíží protilehlou stěnu, sníží strop a podobně. Pro minibyt jsou tedy nejvhodnější pastelové odstíny, které prostor prosvětlí a opticky zvětší. Syté barvy však nemusíme z takového interiéru vyloučit zcela. Použijeme je však jen jako doplňky, k úpravě proporcí místnosti, případně k optickému oddělení jednotlivých zón.

Střídmost je namístě i při výběru nábytku. Upřednostníme subtilní nábytek jednoduchých linií, vhodné jsou stavebnicové kombinace skříněk a polic. Soustavu odlehčí zcela nebo částečně prosklená dvířka s tenkými kovovými rámečky. Velkým pomocníkem mohou být mobilní součásti vybavení – křesla, konferenční stolky, ale i skříně na kolečkách, které lze v případě potřeby snadno posunout.

I minikuchyně je důležitá

Srdcem každého bytu, ať malého či většího, je kuchyně. V malometrážních bytech, ale i v bytech panelákových se zpravidla jedná o velmi malou místnost, kde je třeba hospodařit s každým centimetrem. Pokud nejde o kuchyňský kout, můžeme, je-li to možné, spojit kuchyni s obytným prostorem bytu, a opticky ji tak zvětšit. Základem této místnosti je kuchyňská linka, její barva zásadně ovlivní působení celého prostoru. Světlé dřevo kombinované se žlutou, oranžovou či zelenou působí zářivě a svěže, doplňková modrá zase celek zjemní a zútulní. Pokud se však rozhodneme například pro dvířka v módní bordó nebo jiné tmavé barvě, měli bychom ji kombinovat se světlými odstíny či kovovými doplňky, a vynechat prosklená a prosvětlená dvířka či dna skříněk.

Do malých kuchyní je možné zakoupit takzvanou kompaktní kuchyňskou linku, vybavenou nejnutnějšími spotřebiči v minimálních rozměrech. Tato kuchyň je určena především lidem, kteří žijí sami, doma netráví příliš času a zpravidla se stravují jinde. Jestliže se rozhodneme pro klasickou linku, stojí za úvahu nechat si ji vyrobit přímo na míru, abychom využili daný prostor bezezbytku. Cenově nevyjde často dráže než kvalitní sektorový nábytek, jednotlivé kusy je však možné přizpůsobit aktuálním dispozicím místnosti.

Mobilní znamená praktické

Neméně důležité je také prostorové uspořádání kuchyně malých rozměrů v závislosti na vedení vody, elektřiny a plynu. Do malého bytu se obvykle vejde jen kuchyňská linka menších rozměrů, pokud je to však možné, z hlediska ergonomie i velikosti úložných prostor je optimální uspořádání do L nebo U či ve dvou protilehlých linkách. Když je jedinou variantou pouze uspořádání skříněk v jedné linii, doplníme je mobilními stolky a kontejnery. Aby linka nepůsobila v malém prostoru příliš robustně, rozčleníme ji již zmíněnými prosklenými dvířky, vhodné i praktické jsou poličky mezi skříňkami, mohou být i dvě či tři nad sebou. Skříňky v dolní části linky můžeme částečně nahradit také policemi v kombinaci s pojízdnými kontejnery, na něž můžeme cokoli odložit, případně vše rychle a snadno převézt na jiné místo. Pod jednu pracovní desku v kuchyni se tak pomyslně vejde hned několik skříněk či stolků a podle skladebnosti také větší či menší doplňková odkládací plocha.

Mobilní kontejnery mohou mít místo horní odkládací plochy tepelnou nebo grilovací desku, jiné typy bývají z praktických důvodů často skládací, po stranách je možné navíc umístit i kapsáře, do nichž uložíme vše, co potřebujeme, ale které v případě nutnosti nebrání sklopení či složení stolku. K ukládání drobných nástrojů a jiných kuchyňských předmětů, které potřebujeme mít stále po ruce, můžeme s výhodou využít rozmanité závěsné systémy, které umístíme po obvodu stěny nad pracovní desku.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, Ikea, TV Prima pořad Jak se staví sen, archiv

Příště: Zařizujeme minibyt II.: Obývací pokoj