Od půdorysu kuchyně přecházíme k vlastnímu zařízení kuchyně, a to k jeho první fázi – plánování, vybírání, porovnávání. Zařízení je dnes vysoce variabilní a široká nabídka takřka nepřehledná. Při plánování využití každičkého kousku kuchyně je dobré mít předběžně povědomí o tom, co všechno je možné mít a po nějaké době si opět zopakujme, jakých hlavních zásad bychom se měli držet. Prvním cílem je neohýbat se K dosažení maximálního pohodlí bychom se měli snažit co nejvíce těch nejpoužívanějších věcí (a tedy zejména spotřebičů) umístit do výše očí. Největší pohodlí tak znamená do výše zabudovaná myčka, také chladnička s mrazničkou i horkovzdušná trouba zabudovaná vysoko (někdy spolu tvoří jeden blok) a mikrovlnná opět v úrovni očí. Druhým cílem je nehledat Všechno ovšem ve výši očí být nemůže, většina kuchyňských zásob, náčiní, nádobí se naopak přesouvá do dolních skříněk – ty jsou však dokonale zařízeny, opatřeny plnovýsuvy a otočnými mechanismy. Jinak špatně využitelný roh může například dokonale zaplňovat rohová skříňka ukrývající v sobě otočný karusel. Dvě patra drátěných roštů se otáčejí kolem rohové středové tyče, na nich je uloženo nádobí, tak dobře využívají každičkého místa. Sporák má být nízko Sporák nebo varná deska, ať plynová nebo keramická, bude umístěn ve snížené úrovni, což nám zaručí větší přehlednost a z toho vyplývající vyšší bezpečnost provozu. Někdy je varné centrum umístěno na samostatném varném stole navazujícím na linku – ten má v tom případě automaticky sníženou výšku. Stejné to bude u ostrůvkové kuchyně, kdy ve středu místnosti bude pracoviště o dvou rozdílných úrovních: nízké varné centrum (např. 70 cm) a navazující zvýšená pracovní plocha (např. 90 cm). Pracovní plochy budou širší a vyšší Širší a vyšší než je obvyklé a než jsme tedy zvyklí. Místo 60 cm hloubky skříněk zvolíme tedy 70 – 90cm, pokud máme v kuchyni dostatek místa. A pokud jde o výšku pracovní plochy - místo 80cm něco kolem 90 cm v závislosti na výšce naší postavy. Dřez necháme zabudovat do takové výšky, abychom na jeho dno mohli volně spustit ruce. I zúžené místo se dá využít - mělké skříňky mohou být i dole Kde je třeba užší průchod, nebo chceme zachovat více místa, přichází ke slovu tzv. mělký program. Jsou to kolem 35 centimetrů hluboké skříňky nebo zásuvky do užších míst kuchyně, do rohů a jiných problematických míst. Mohou být umístěny i v jídelním koutě k uložení příborů, stolního náčiní, ubrousků a všeho, co při servírování potřebujeme. Nebo mohou sloužit jako předěl mezi pracovní a jídelní částí kuchyně. Pokud jsou součástí linky, dá se mezi ně a normálně hluboké skříňky ještě vložit navazující šikmý díl (skříňka se šikmými dvířky, která sjednocuje úroveň hloubky obou typů skříněk). Horní skříňky s co nejpraktičtějšími dvířky To znamená nejlépe s odklápěcími dvířky, které vydrží otevřené v jakékoliv námi zvolené poloze – buď dokořán, nebo jen v úzké škvíře. Ty nejdokonalejší se ještě po nějaké době samočinně zavřou. Posuvná dvířka jsou také výhodná – po dobu vaření ovšem můžeme mít otevřenu vždy jen jednu jejich část. A ještě tip pro použití osvědčených bytelných skleněných kontejnerů s uchem na mouku, cukr, sůl, rýži…Máte je – třeba z kuchyně po babičce? A nevíte, co s nimi? Dejte si na ně nechat vyrobit na míru úzkou dlouhou (tak dlouhou, kolik jich máme) poličku s chlívečky na jednotlivé kontejnery. Polička bude otevřená, bez předních dvířek, takže obsah kontejnerů bude vidět a všechno bude ve vteřině po ruce. Kontejnery jsou navíc i docela zajímavým prvkem – přinášejí do kuchyně solidnost a tradičnost. -ag-
Zařizujeme kuchyni pohodlně
info
Zuzana Zimová
24. 10. 2001
clock
4 minuty
Od půdorysu kuchyně přecházíme k vlastnímu zařízení kuchyně, a to k jeho první fázi – plánování, vybírání, porovnávání. Zařízení je dnes vysoce variabilní a široká nabídka takřka nepřehledná. Při plánování využití každičkého kousku kuchyně je dobré mít předběžně povědomí o tom, co všechno je možné mít a po nějaké...
user