Úskalím zde mohou být velké vzdálenosti mezi pracovišti, je proto nutné zařídit místnost tak, abychom se příliš nenachodili a současně aby nepůsobila prázdně, studeně a neosobně.

Velké plochy, tmavé barvy

Pokud jde o zařízení kuchyně, výhodou velkého prostoru je, že snese tmavé barvy, velké obrazce, výrazné lakované plochy. Na lince se tak mohou střídat třeba bílá a černá dvířka ve vysokém laku, s nimiž budou ladit i černobílé dlaždice na podlaze, které můžeme díky velké podlahové ploše orientovat na koso. Celek začistí černá bordura kolem stěn. Případně může být linka celá v tmavých barvách, velkorysému prostoru dodá na dynamičnosti a bude zde působit impozantně. Na rozdíl od obývacího pokoje si zde můžeme dovolit vedle nízkých skříněk s pracovní plochou i kuchyňskou kompaktní stěnu, do níž skryjeme příruční spížní skříň, lednici a zabudujeme vestavěné spotřebiče, které velkou plochu rozčlení – horkovzdušná, případně parní trouba, mikrovlnná trouba, milovníci dobré kávy mohou podle finančních možností zvolit i vestavěný kávovar. Spotřebiče nemusí mít dnes nejoblíbenější nerezovou úpravu. Luxusně a někdy až nostalgicky působí spotřebiče v černém či bílém smaltu.

Velký prostor kuchyně předpokládá, že se zde bude častěji vařit, myslíme proto na kvalitní a odolné vybavení – zásuvky s plnovýsuvy, spotřebiče, u nichž je počítáno s častým používáním, příruční spížní skříň větších rozměrů – v tomto případě bude vhodnější s bočními dvířky a s policemi, které se vysunou při jejich otevření. Obvyklá výsuvná spíž s přístupem z obou stran může při větší výšce působit nestabilně, hůře se s ní také manipuluje.

Místo pro kuchyňský ostrůvek

Rozmístění jednotlivých zón by mělo odpovídat ergonomickým zásadám, ty ale berme spíše jako doporučení, podle rčení o šedé teorii a zeleném stromu praxe. Jednotlivá pracoviště by měla logicky navazovat, mezi nimi je vždy nutný alespoň menší prostor na odložení hrnců a podobně, současně by ale uzpůsobení kuchyně a řazení pracovních zón mělo odpovídat našim zvyklostem. Ve velké kuchyni je velmi praktický pracovní ostrůvek, kam můžeme podle vlastních požadavků situovat vaření nebo mytí a přípravu potravin, případně varnou zónu a servírování pokrmů, v takovém případě umístíme do spodního prostoru talíře, příbory a další stolní nádobí, pracovní plocha podél stěny může sloužit jen pro čištění potravin a mytí nádobí a podobně. Velké pracoviště také poskytuje dostatek prostoru pro další vybavení – kombinaci různých varných desek, samostatný gril, plotnu na wok... Vše nemusíme samozřejmě pořizovat najednou, všechny spotřebiče se dají zabudovat postupně, jen bychom měli předem počítat například s přívodem plynu či elektřiny. Praktické a velmi pohodlné jsou i skříňky na malé elektrospotřebiče – robot, kráječ, odšťavňovač, celá skříňka bývá uzavíratelná dřevěnou či kovovou roletou, uklizeno je tedy hned. Vhodné je mít ve skříňkách nainstalovány elektrické zásuvky.

Černá a bílá kuchyně

Jestliže máme pro kuchyni vyčleněn opravdu velký prostor, můžeme si dovolit určitý nadstandard ve vybudování samostatné místnosti pro studenou spíž, případně místnost, kam bude přístup od garáže, aby se dal snadno vyložit a uklidit nákup. Je také možné takto vytvořit přímo takzvanou „černou“ neboli „špinavou“ kuchyni, kde se skladují potraviny a dělají všechny přípravné práce k vaření – čistí se zelenina, krájí maso. V takové části kuchyně pak musí být dřez, současně sem umístíme i kontejnery na tříděný odpad, praktické je instalovat sem i myčku. Vaření se pak odehrává v přední „bílé“ kuchyni a všechen nepořádek zůstává za zavřenými dveřmi. Pro usnadnění přenášení potravin a nádobí je možné propojit obě místnosti okénkem. Řešení s dvěma kuchyněmi nemusí být ani příliš nákladné a tomu, kdo hodně vaří, může velmi usnadnit práci.

-Dana D. Daňková-Foto: Alnus, Maxx Kuchyně