Máte-li možnost samostatného pokoje pro miminko, je to skvělé, ale jeho plné výhody oceníte až kolem prvního roku života dítěte, kdy se vaše škvrně začne více pohybovat a bude vyžadovat více prostoru. Zpočátku bude také mnohem praktičtější mít miminko blízko sebe, protože k němu budete často vstávat i v noci.

Kde a jak bude miminko spát?

Postýlka nebo kolíbka jsou naprostou nezbytností, kterou miminko bude potřebovat, protože v ní zpočátku bude trávit nejvíc času. Kolíbka je však vhodná maximálně do půl roku věku dítěte (záleží také na tom, jak rychle vaše miminko poroste a jak rychle se budou vyvíjet jeho pohybové schopnosti), proto pokud nechcete investovat dvakrát, kupte raději rovnou postýlku.

Pamatujte na to, že je důležité, aby postýlka měla své stálé místo, které bude světlé a klidné, ale nemělo by být přímo u okna, aby miminko nebylo vystavené přímému slunci nebo průvanu. Také je dobré postavit postýlku kolmo k oknu, protože miminko má snahu se otáčet za světlem. Pokud vám to prostor v bytě neumožňuje, je důležité otáčet miminko v postýlce, aby světlo přicházelo střídavě z obou stran, protože potom se miminko přetáčí rovnoměrně na obě strany, což je důležité pro jeho správný motorický vývoj.

K postýlce si rozhodně kupte kolečka, protože je velmi praktické přesouvat postýlku s dítětem tam, kam právě potřebujete, například do kuchyně, když vaříte, nebo do obývacího pokoje. Miminko, pokud nespí, vás bude mít nablízku a můžete si s ním povídat.

Výběru postýlky věnujte opravdu velkou pozornost, protože dítě v ní stráví minimálně dva, někdy i tři roky. Nejdůležitější je, aby byla z kvalitního a nezávadného materiálu, aby byla pevná a bezpečná a aby měla bočnice s příčkami. Také je důležitý nastavitelný rošt, a to alespoň na dvě pozice, a ideálně aby jedna postranice byla stahovací. To je praktické zejména v době, kdy je rošt umístěn už na nejnižší úrovni, abyste se nemuseli příliš naklánět a namáhat si záda.

Postýlka nemusí být nová, i kupovaná z druhé ruky není na závadu. To ale neplatí o matraci. V tomto případě doporučujeme koupit novou matraci, a to zejména z hygienických důvodů. Matraci je lepší zvolit tvrdší, a to kvůli zdravému vývoji páteře a kostry dítěte. Velmi doporučované jsou matrace pěnové, které mají průduchy kvůli lepší prodyšnosti, a jsou potažené bavlněnou látkou. Bavlna je také nejvhodnější pro výběr peřinky, prostěradla a později i polštářku.

Jak si usnadnit přebalování?

Protože miminko je nezbytné přebalovat několikrát denně, je nejpraktičtější mít vše potřebné na jednom místě. Pokud to prostorové možnosti ve vašem bytě dovolují, ideální je přebalovací pult s poličkami a zásuvkami. Tam totiž můžete mít neustále u ruky oblečky, plenky i potřebnou kosmetiku. Miminko zde můžeme nejen přebalovat, ale i převlékat a sušit po koupání.

Mnoho výrobců nabízí variantu, kdy můžete sundat vrchní přebalovací desku a spodní část slouží jako plnohodnotná komoda. Pokud však bojujete s místem, lze zakoupit samostatnou přebalovací podložku, kterou pak flexibilně můžete použít na stůl, skříňku, pračku nebo postel. Její základ je pevný (nejčastěji dřevěný) a obalená je molitanem. Má vyvýšené okraje kvůli bezpečnosti miminka. Nicméně i u přebalovacího pultu či podložky je třeba si uvědomit, že jakmile se dítě začne více otáčet a pohybovat, nesmíte jej nechat na podložce bez dozoru.

Aby si mělo dítě kde hrát…

Důležitou součástí pokoje pro dítě je hrací plocha. Protože zprvu se miminko nikam nepohybuje, můžete použít různé hrací deky nebo koberečky s hracími prvky. Jejich výhodou je nejen to, že hračky na nich jsou v přímé blízkosti a na dosah dítěte, ale také to, že vytvářejí izolaci od chladné podlahy, pokud doma nemáte koberce nebo podlahové topení.

Pro děti, které se již začínají pohybovat (dokážou sedět, plazit se, lézt po kolenou), je dobré vyhradit prostor, kde si pohyby mohou dobře trénovat (plovoucí podlaha jim podkluzuje, což je pro ně při lezení a později při prvních krůčcích velmi obtížné). Vhodné jsou proto koberce, které však budou pevně uchycené pod postýlkou, komodou apod., nebo pěnové desky s čísly či obrázky, které můžete do sebe složit jako puzzle, a vytvořit tak koberec, který nebude podkluzovat.

Do hracího prostoru je dobré umístit hračky, se kterými si miminko hraje, ale platí, že někdy méně znamená více. Přemíra hraček dítě zbytečně rozptyluje a narušuje jeho pozornost a soustředěnost. Nepotřebné hračky tedy uložte do polic či komod a vytahujte je vždy jen s mírou.

Někteří lidé dávají přednost ohrádkám, které mají pevnou podložku, příčky a ze které vám dítě neuteče nebo neodleze, když ho zrovna na chvilku potřebujete spustit z očí. Do ohrádky můžete umístit hračky, a pokud je dostatečně velká, můžete v ní být i s miminkem.

K vybavení domácnosti samozřejmě patří také plastová židlička, ve které dítě budete krmit, a vanička nebo koupací kbelík. U všech předmětů platí (tak jako u postýlky), že je důležité vybírat kvalitní materiály, pevné a bezpečné. Stejně tak nezbytnou součástí domácnosti by měly být bezpečnostní prvky, které oceníte v době, jakmile se dítě začne pohybovat, tedy např. zarážky na dveře, chrániče rohů na stoly a skříňky, bezpečnostní pásky na zásuvky a další.