Kdo si doma neposvítí správně, ten nebude ve své kůži. To se projeví nejenom ve vztazích, ale i při výkonu – učení se do školy u vašich dětí, vaše práce na homeofficu a tak dále. Ve špatném světle nejste produktivní, ale zároveň nemůžete pořádně odpočívat.

Chladné, nebo teplé světlo? To je, oč tu běží

Obecné doporučení je, že chladné odstíny volíme do místností, kde pracujeme nebo podáváme nějaký výkon. Bílé světlo podporuje soustředění. Naopak žluté světlo dáváme do místností, kde chceme odpočívat a relaxovat. Teplý žlutý odstín oči tolik nezatěžuje a můžeme se v takovém prostoru tedy lépe uvolnit.

Z čeho to pramení?

Odpradávna jsme my jako lidé byli aktivní hlavně přes den – sluneční světlo připomínají bílé žárovky. K relaxování docházelo až za soumraku, případně u ohně. To zas připomíná více teplé žluté světlo.

Obyčejné, klasické žárovky svítí žlutě, zářivky a ledky většinou bíle. Vyzkoušejte vyměnit barvu osvětlení a uvidíte, co se stane!

Jak to poznat?

Barevná teplota, odborně teplota chromatičnosti, je vyjádření barvy, kterou vyzařuje dané svítidlo. U LED žárovek nejde tak přesně tuto hodnotu určit, tak se používá spíš rozsah. Ovšem vždy platí, že čím méně Kelvinů, tím je světlo teplejší a tmavší. Např. světlo obyčejné svíčky má 1 900 Kelvinů. Klasická zářivka může mít až okolo 6 000 K. A kde to najdete? Na krabičce se žárovkou. Tak například teplý odstín, tedy teplá bílá má rozsah 2 800 – 3 300 kelvinů. Chladnější tón bílé má 5000 - 6000 K. První verzi použijte doma v ložnici či ovývacím pokoji. Druhá verze se používá například v kancelářích, kde lidé musí být bdělí.

www.ireceptar.cz, t-led.cz