Areková palma (Areca catechu) je dekorativní tropická rostlina vhodná především do vytápěných skleníků a zimních zahrad. Když vyslovíme její původní jméno „betelový strom“, zbystří určitě každý amatérský pěstitel sluch a zatouží mít takový exemplář ve své sbírce, byť nemá v nejmenším úmyslu začít s fetováním. Kdo se pustí do jejího pěstování a nabídne jí vhodné podmínky, dočká se nádherného paraplíčka se štíhlým kroužkovaným kmenem podobným bambusu, který je zakončen chocholem obloukovitě skloněných palmových „vějířů“, vstřícně obrostlých dlouhými zašpičatělými lístky.

Zajímavé jsou i zelenkavě zbarvené až 60 cm dlouhé květy, které vyrážejí pod košem střapatých listů v podobě oboupohlavních klasů složených v latách. Po opylení vznikají na jejich místě nažloutlé peckovice, které postupně získávají červeno-oranžovou barvu a v době zralosti mohou dosahovat až velikosti slepičího vejce. Ty obsahují semena známá jako betelové ořechy.

Domovinou arekové palmy je Malajsie, kde roste ve vlhkých lesích s lehčí půdou. Patří k rodu, který zahrnuje něco kolem 50 až 60 druhů jednodomých palem vyskytujících se také v Indonésii, na Šalamounových ostrovech a v Austrálii. V přirozených podmínkách dorůstají betelové stromy výšky až 25 m a jejich kmen měří v průměru 20 až 30 cm, přičemž listy dosahují délky od 1,5 do 2 m a jsou široké okolo 10 cm. Podobného vzrůstu se ale v domácích podmínkách obávat nemusíme. Bohužel se nemůžeme těšit ani na exotické plody, které se u nás podaří vypěstovat jen skutečně zkušeným pěstitelům vlastnícím vytápěný skleník. Snad i z tohoto důvodu není betelová palma na indexu psychotropních rostlin a lze ji volně koupit v zahradnických prodejnách.

Květenství

V původním prostředí nebo tam, kde se mu podmínky nejvíce přibližují, vykvétá během léta.

Vlastnosti

Betelové ořechy obsahují směs alkaloidů, které mají psychotropní účinky. Malajci proto balí nedozrálé plody do listů betelového pepře, potírají je páleným vápnem z mušlí a žvýkají. Při tom dochází k intenzivnějšímu vyměšování potních a slinných žláz a současně k osvěžení organismu, zpříjemnění dechu, ale též vyhánění střevních parazitů. Betelové oříšky však obsahují i barviva, takže poživatelé takové drogy mají zanedlouho zuby zbarvené jako cihla, a když to přeženou (což bývá skoro pravidlem), začnou se potýkat se záněty dásní, vypadáváním zubů, průjmy a počínají „blbnout“.

Pěstování

Areková palma potřebuje celoroční teplo, a proto se jí bude nejlépe dařit ve skleníku nebo v dobře vytopené místnosti, kde se ovšem musíme postarat o zvyšování vlhkosti. Ani v zimě nesmí teplota klesnout pod 15 °C. Větrání v tomto období ji může zahubit.

Nejlépe jí vyhovuje světlé stanoviště bez přímých slunečních paprsků, kde ji budeme pěstovat v zahradnickém substrátu určeném pro palmy.

V období růstu potřebuje přiměřeně zalévat a každý měsíc přihnojit plným kapalným hnojivem. V zimě zálivku mírně omezíme, aby substrát zůstával mírně, ale trvale vlhký.

Množení

Nejlépe výsevem čerstvě sklizených oříšků do vlhkého substrátu při teplotě od 24 do 27 °C.