Stejně jako za jinými neblahými projevy přírody, i za mizícími zásobami kvalitní pitné vody stojí člověk. Využívat slunečních paprsků, větru nebo tepla ze země jsme se už poměrně dobře naučili. Naučme se také zužitkovat dešťovou vodu.

Kvalitní pitná voda se stává stále vzácnějším artiklem, což je koneckonců znát i na rostoucích cenách vodného. Důvody, proč se s ní naučit lépe hospodařit, však nejsou jen čistě ekonomické. Mnozí majitelé rodinných domků s vlastní studnou vědí své. I my se na našich redakčních návštěvách setkali s investory, kteří si sice do své koupelny pořídili luxusní vanu, ale onu vysněnou bublinkovou koupel tu ještě nezažili a bez druhého studničního vrtu pravděpodobně ani nezažijí. Pokud přece jen patříme k těm šťastlivcům, k jejichž studni byla příroda štědrá, nebo se nemusíme zabývat náklady za vodné, k vlastnímu životnímu prostředí bychom rozhodně neměli zůstávat lhostejní.

Úspory na dosah

„Až padesát procent spotřeby pitné vody v domácnostech by mohlo být nahrazeno využitím vody dešťové“ – tak zní slova z úst odborníků. Dešťovou vodu navíc můžeme výhodně použít v domě i na zahradě. Je dobře známé, že vůbec nejvhodnější zálivku pro rostliny představuje měkká srážková voda, která na rozdíl od té studniční neobsahuje chlor ani takové množství solí. Jak ukázaly různé vědecké studie (například Státního hygienického ústavu v Brémách), dešťová voda je ideální také pro použití v domě, konkrétně pro praní prádla a splachování toalety. Změnu pocítí zejména majitelé domů, kde je dostupná voda příliš tvrdá anebo obsahuje vyšší podíl železa, manganu či jiných problematických prvků. Díky měkkosti srážkové vody se budou mnohem lépe rozpouštět prací prášky, čímž se sníží i jejich spotřeba. Odpadá i problém s tvorbou vodního kamene a nákup změkčovačů. Přední evropští výrobci praček dokonce uzpůsobili několik svých produktů pro kombinované použití dešťové a pitné vody (první dva cykly na srážkovou, závěrečný na pitnou).

Nejmenší nároky na kvalitu klademe na vodu určenou pro splachování toalety, která v denní spotřebě obsadila hned druhé místo za koupelí a sprchováním. A právě tady se nabízí největší prostor k úsporám. Opět s výhodou – díky měkkosti vody totiž nedochází k usazování vodního kamene. Ve všech zmíněných případech je samozřejmě nutné použít dešťovou vodu, která prošla účinným filtračním procesem.

Využít každou kapku

Nejobvyklejším způsobem, jak kumulovat větší množství dešťové vody, je instalace speciálních zásobníků, do nichž stéká voda ze střechy prostřednictvím okapů. Největší oblibě se v současné době těší plastová bezešvá (popřípadě svařovaná k obetonování) zařízení, která mají v podstatě neomezenou životnost (běžná záruka se pohybuje okolo patnácti let).

Pokračování článku naleznete v zářijovém čísle časopisu Dům a zahrada, který je v prodeji od 24. 8. 2009 v běžné prodejní síti nebo na www.predplatnecasopisu.cz za cenu 69 Kč.

Kromě zajímavých článků a reportáží si v něm dále přečtete: • jak je důležité, aby architektura respektovala atmosféru místa, na kterém je postavena • rozhovor s místostarostou obce Jindřichovice pod Smrkem o nízkonákladovém a ekologickém bydlení v obci • že správně navržený komín chrání nejen naši bezpečnost, ale i peněženku • o využití lícových cihel a pásků – málokterý materiál propůjčí stavbě takovou dávku elegance • jak nejlépe zařídit příliš členité a nepravidelné místnosti • že výběru vybavení, přesnému vyměření a plánování koupelen a kuchyní bychom měli již předem věnovat velkou pozornost • jaký nábytek dominuje současným trendům, inspiraci jsme hledali na mezinárodních veletrzích • o okrasných travinách, které tvoří nezbytnou složku zahradní kompozice a rozhodně by v žádné zahradě neměly chybět • že zachytávání deště dokáže ušetřit až polovinu drahocenné pitné vody v domácnostech • jaké zvolit okrasné prvky, aby ladily s typem zahrady a její kompozicí • o zahradnických domcích, kam je umístit, jaký vybrat materiál na jejich stavbu • a jako v každém čísle i tentokrát vás pozveme na několik návštěv zajímavých rodinných domů a zahrad.