Slunce dokáže nepříjemně zvýšit teplotu zejména v pokojích orientovaných na jih a na západ. Trpí jak lidé, tak i pokojové rostliny. Ostré světlo navíc umí ublížit barevným tónům bytového textilu, nábytku i podlahám. Zastínění oken proti slunci je možné vyřešit hned několika způsoby. Záleží jen na vás, jaký způsob vám vyhovuje nejvíce.

Závěsy

Nejjednodušší a nejlevnější variantou zastínění oken proti slunci je použití závěsů. Bohužel od nich nemůžete očekávat žádnou tepelnou ochranu. Klasické závěsy vyžadují větší péči, tedy častější praní. Výjimku tvoří pouze závěsy opatřené zátěrem z tenké vrstvy gumy, která má vysoce zatemňující funkci. Jejich velkou výhodou je to, že interiéru dodávají příjemnou měkkost a působí útulně. V noci pak vytváří ideální podmínky pro spánek. Bohužel se nehodí do každého interiéru a jsou nevhodným řešením pro alergiky.

Venkovní žaluzie

Dobrou volbou při zastiňování oken jsou venkovní rolety, protože tvoří tepelnou izolační bariéru. V létě vás tak chrání nejen před sluníčkem, ale i teplem a v zimě potom před zimou. Díky nim můžete ušetřit za spotřebu energií (v létě za klimatizaci a v zimě za topení). Jejich dalšími výhodami je také izolace od nadměrného hluku zvenčí a regulace proudícího vzduchu. Podle potřeby si totiž u nich můžete nastavit lamely do různé polohy. Ty nejlepší žaluzie jsou vyrobeny z hliníku a pohání se elektromotorem. Pro větší komfort je možné je ovládat dálkovým ovladačem.

Vnitřní žaluzie

Vnitřní žaluzie představují další možnost zastínění oken před sluncem. Venkovní žaluzie jsou sice výhodnější než ty vnitřní, ale zase si je nezvládnete namontovat sami. Vnitřní žaluzie jsou navíc oproti těm externím mnohem levnější. Bohužel od nich nemůžete očekávat úspory energie.

Ochranné fólie

Zastínění pomocí speciálních fólií představuje moderní verzi zastínění. Tyto fólie jsou reflexní, takže odráží sluneční záření, čímž dochází i ke snížení tepla. Dokáží interiér ochránit až před 99 % UV záření. V zimě redukují ztráty tepla. Bohužel k jejich negativním stránkám patří to, že pokud slunce nesvítí, dost výrazně zatemňují interiér. Tento efekt je zvlášť v zimě velmi nežádoucí.

Látkové vnitřní rolety

Míra zatemnění u látkových vnitřních rolet souvisí s hustotou použité látky a také s jejich odstínem. Pokud jde o pogumované rolety, můžete s nimi docílit úplného zatemnění. Bohužel vám nenabídnou žádnou energetickou úsporu. Výjimkou jsou snad jen skládané rolety s hliníkovou vrstvou, které nějakou tepelnou izolaci přece jen mají.

Zdroj: ireceptar.cz, primanapady.cz