Venkovní, nebo vnitřní stínění oken?

Rozhodujete se, jaká varianta stínění oken je pro vás lepší? Vnitřní i venkovní stínění má každé něco do sebe. Záleží především na tom, jaké finance máte na stínění připravené. Vnitřní stínění je levnější variantou, která s sebou nese výhody i nevýhody.

Vnitřní stínění oken

Díky své ceně jsou oblíbenou variantou vnitřní žaluzie. Snadno se instalují, jsou také lehké na ovládání a mají dlouhou životnost. Skvěle sednou na menší okna, střešní okna nebo výškové budovy.

Kam se hodí vnitřní žaluzie?

  • Technické místnosti,
  • koupelny a toalety,
  • prádelny,
  • nájemní byty.

Oproti vnitřním žaluziím je pořizovací cena předokenních žaluzií mnohem větší, ale s tím se také pojí delší životnost a odolnost. Venkovní žaluzie navíc vaše okna ochrání i před vlivy počasí. Perfektně zabrání přehřátí interiéru a umí snížit teplotu v místnosti až o 10 °C. V zimě zabrání i tepelným ztrátám.

Kam se hodí předokenní žaluzie?

  • Okna rodinných domů,
  • větší prosklené plochy,
  • administrativní budovy,
  • nízkoenergetické a pasivní domy.

Vnější stínění oken: rozdíl mezi roletami a žaluziemi

Zvažujete, zda do bytu nebo domu pořídit venkovní rolety, nebo dát přednost žaluziím? Málokdo ví, jaké jsou skutečné rozdíly a výhody těchto dvou rozdílných typů stínění.

Předokenní rolety vytvoří dokonalou tmu

Mezi největší výhody venkovních rolet patří jejich schopnost naprosto zatemnit místnost. Lze je zatáhnout na doraz a do interiéru nepronikne ani nejmenší proud světla. Navíc slouží jako skvělá bariéra proti hluku. Perfektní volbou jsou pro domy, které jsou blízko hlučné komunikace.

Venkovní žaluzie umožní větrání

Venkovní žaluzie zastaví paprsky ještě před okny a díky naklopení lamel můžete zároveň větrat a regulovat množství světla v domě. Vybírat můžete různé druhy lamel podle vašich potřeb a možností. Nejlepší a cenově dostupnou variantou jsou žaluzie Z-90 Noval, které se pyšní dokonalým dovíráním lamel.

Stínění z látky? Screenové rolety jsou ideálním řešením pro terasy

Vyhledávaným řešením pro stínění oken jsou látkové rolety, které vás ochrání nejen před sluníčkem, ale i cizími pohledy. Jsou mnohem modernější než tradiční záclony či závěsy. Výhodou je nižší pořizovací cena oproti hliníkovým roletám a žaluziím a také snadná údržba.

Vnitřní látkové rolety stačí jen vysát na nízký výkon nebo použít jemný mýdlový roztok. Manipulace je snadná a tichá, navíc lze rolety opatřit dětskou pojistkou či nastavit řetízek tak, aby na něj dítě nedosáhlo. Ovládat je však lze i díky modernímu elektrickému pohonu.

Pokud se ale nechcete vzdát výhod venkovního stínění, pak vás potěší, že látkové stínění si můžete pořídit i v podobě předokenních rolet. Jedná se o tzv. screenové rolety, které jsou vyrobeny z kvalitního a odolného materiálu. Díky tomu plní všechny funkce venkovního stínění - brání pronikání slunečního záření v létě, ochlazují interiér a v zimě chrání okna před chladem. Na výběr pak máte z pestré barevné škály látek.

Screenové rolety jsou také chytrým řešením pro terasy a pergoly, u kterých najdou využití nejen jako boční stínění před ranními a odpoledními paprsky, ale také slouží jako ochrana proti větru.

Do ložnice rolety den a noc, do dětského pokoje pastelové barvy

Různé typy žaluzií a rolet se hodí také do různých místností v domě. Speciální řešení přináší roleta Varieta Zebra v provedení den a noc, na které se střídají plné a průsvitné pruhy. Díky tomu si jednou roletou zajistíte dostatek soukromí přes den i úplné zastínění místnosti během noci. Oceníte ji proto zejména v ložnici, pracovně či obývacím pokoji.

Do dětského pokoje volte vnitřní rolety s moderním vzorem nebo v barvě, která bude ladit s nábytkem. Skvělou volbou jsou klidnější barvy v podobě světlemodré nebo zelené, které podporují soustředění u dětí. Žlutá, meruňková nebo růžová barva rolet zase povzbudí u dětí bystrost a dodá jim motivaci k plnění úkolů – ať už při hraní nebo učení.

Barvy rolet podle místností:

  • Dětský pokoj – použijte zklidňující barvy modré, růžové či světlezelené až žluté.
  • Kuchyně – sytě žlutá, červená, oranžová.
  • Kancelář – žlutá a oranžová pro podporu kreativity, zelená a modrá napomáhá k soustředění.

Aplikace poradí, jaká barva stínění se hodí k fasádě domu

Nejste si jisti, jakou barevnou kombinaci vybrat, aby stínění ladilo s domem a stalo se skutečným moderním prvkem? Barvu předokenních rolet a žaluzií můžete ladit podle:

  • fasády domu,
  • rámu oken,
  • interiéru – podlahy, nábytku, stěn,
  • širšího okolí – příroda, okolní domy.

Hledejte takové barvy, které budou spíše s okolím splývat, nebo naopak vybírejte kontrastní barvy k fasádě. Mezi oblíbené barvy stínicí techniky patří šedá, hnědá nebo béžová. Světlejší barvy pohlcují méně světla a více jej odrážejí, zatímco tmavší barvy méně odráží a více světlo pohlcují.

Pokud nechcete nic nechat náhodě, společnost Climax myslí na vše. Vyvinula mobilní aplikaci, která vám stínění ukáže v reálném prostředí. Díky tomu si uděláte konkrétní představu o tom, jak bude vybrané stínění vypadat právě na vašem domě.