Jedním z klíčových aspektů pěstování rajčat je správná péče a ošetřování. Většina zahrádkářů ví, že je důležité rajčata správně zalévat, odstraňovat plevel a chránit je před škůdci. Ale málokdo tuší, že právě zaštipování rajčat je klíčová práce, kterou není možné vynechat. Zaštipování spočívá v odstraňování vedlejších výhonů a zastavování růstu rostliny v určitých místech. Připravte se na kurz zaštipování rajčat a přivítejte novou generaci plodů!

Vizuálně nejjednodušší návod na zaštipování:

Zdroj: Youtube

Kde zaštipovat rajčata?

Existují dva hlavní typy rajčat - vysoká rajčata a keříčková rajčata. U vysokých rajčat je nejlepší zaštipovat vedlejší výhony pod prvním květenstvím. Tímto způsobem se energie rostliny soustředí na hlavní stonky a květy, což vede k většímu množství plodů.

Keříčková rajčata mají své vlastní specifické potřeby. Jejich hustý a kompaktní růst vyžaduje jiný přístup než známe u vysokých rajčat.

Jak stříhat keříčková rajčata?

Odstraňte vedlejší výhony: Podobně jako u vysokých rajčat, i zde je důležité odstranit vedlejší výhony. Mějte na paměti, že keříčková rajčata mají tendenci produkovat více vedlejších výhonů než vysoká rajčata, proto budete zastřihovat mnohem častěji.

Udržujte stonky vzpřímené: Keříčková rajčata mají sklon růst na stranu a rozprostírat se po zemi. Abyste zabránili jejich rozvalování, je dobré použít podpěry nebo klece, které pomohou udržet stonky vzpřímené. Tímto způsobem se zvýší přísun světla a vzduchu ke všem částem rostliny.

Zaštipování rajčat má také pozitivní vliv na jejich chuť

Když se rostlina zaměřuje na produkci plodů, dochází k lepšímu rozvoji a koncentraci chutí. To znamená, že vaše zaštipovaná rajčata budou nejen větší, ale také výrazně chutnější.

Zdroj: finegardening.com, ronpaulgardencentre.com