Pokud se rozhodnete pěstovat kteroukoliv zeleninu, jedno je jisté – bez práce nejsou koláče. Pokud patříte mezi nezkušené pěstitele, možná vám unikl fakt, že zmíněná rajčata je nutné zaštipovat. Říkáte si, co že to vlastně je?
Jak na zaštipování rajčat?
Zaštipováním rajčat se rozumí zaštipování bočních výhonů rajčat. Díky této činnosti získáte kvalitnější, ale i větší úrodu. A jaký je postup? Zcela jednoduchý, rukou vylomte každý boční výhon, který najdete za listem.
Podívejte se na video o zaštipování rajčat, kde se dozvíte víc:
Boční výhony rostou zpravidla uprostřed v úžlabině mezi dvěma silnějšími výhony. Nepoužívejte nůž ani jiné nářadí, jinak můžete přenést onemocnění z jednoho rajčete na druhé. Výhony lze pohodlně odstranit rukou.
Díky odstranění přebytečných částí se k plodům dostane více slunečního světla, takže budou lépe dozrávat. Rostlina bude lépe chráněna před napadením plísněmi a houbami, kterým se daří ve vlhkém prostředí.
Rostlina se díky zaštipování nebude vysilovat posíláním energie do nových větviček, naopak ji bude posílat do plodů.
Co byste měli vědět
Vyštipují se pouze tyčková rajčata. Keříčková ani divoká rajčata ne, u nich je košatění žádoucí. Je dobré rajčata jednou týdně obejít a výhonky zaštípnout, dokud jsou malé.