Základní úkoly chytrých zásuvek jsou jasně dané. Jejich hlavní funkcí je dálkové zapínání či vypínání spotřebičů a elektropřístrojů, které do nich napojíte. Některé zásuvky umí také monitorovat spotřebu elektrické energie jednotlivých zařízení. Rovněž je možné nastavit je tak, aby automaticky vypnuly spotřebič v daný čas nebo za určitých podmínek. Ale nabídnou vám toho více.

Nejsou jen pro roztržité

Každý má mnoho povinností, a tak se může stát, že zapomenete vypnout žehličku nebo kulmu, zhasnout světlo… A odejdete z domova. Díky chytré zásuvce se nemusíte vracet přes půl města, spotřebiče si zkontrolujete, případně vypnete na dálku. Stejně lze přes zásuvku ovládat mnohé jiné přístroje, zábavní a pracovní technikou počínaje a osvětlením nebo třeba klimatizací či topením konče.

Díky čemu funguje

„Nejpopulárnější je připojení přes Wi-Fi, které se nachází v každé moderní (i nemoderní) domácnosti. Další možnost nabízí připojení přes Bluetooth, GSM, ZigBee či Z-Wave. Většinou stačí chytrou zásuvku jen zasunout do běžné zásuvky, stáhnout potřebnou aplikaci a okamžitě používat. Ovládá se chytrým telefonem, tabletem nebo přes počítač,“ vysvětluje Jan Horáček ze společnosti Alza.cz. Některé smart zásuvky lze rovněž ovládat hlasem.


Více možností

Zapnout nebo vypnout elektrozařízení na dálku umí všechny chytré zásuvky. Dále se škála jejich funkcí liší podle typu. Najdete třeba produkty, které rovněž dokážou sledovat spotřebu elektřiny u konkrétních spotřebičů. Snadno pak odhalíte největší energo-žrouty v domácnosti. Prodávají se i zásuvky určené pro zapojení více zařízení (lze je ovládat hromadně, nebo jednotlivě).
V kombinaci s dalšími prvky, jako jsou senzory, teplotní čidla, chytrá tlačítka a podobně, se možnosti ještě rozšiřují. Například zapnou topidlo pro dosažení určité teploty v místnosti (jedete na chalupu a cestou aktivujete chytrou zásuvku). Nebo si po zmáčknutí tlačítka vytvoříte romantickou atmosféru (zapnou se LED pásky, aroma difuzér, hudba…).

Výhody časovače

Většina chytrých zásuvek umožňuje nastavení časovače, pak si můžete vybrat datum či den/dny v týdnu i dobu, kdy se zásuvka zapne či vypne. S její pomocí se dá zamezit například i tomu, aby děti sledovaly televizi nebo využívaly počítač či herní konzoli, místo aby dělaly úkoly.

Ohlídá také osvětlení

Přestože už nějaký ten čas existují chytré žárovky i svítidla, všichni je doma ještě nepoužívají. „Možná máte oblíbené svítidlo nebo žárovku s ideální svítivostí a chromatičností (tóny barvy teplé/chladné) a nechcete toto nastavení měnit. Pak se chytrá zásuvka ohledně ovládání světelných zdrojů hodí i vám,“ uvádí Jan Horáček. S její pomocí například vášniví čtenáři už nikdy nenechají zbytečně svítit lampičku na nočním stolku, když usnou při čtení knížky, nebo akvaristé ušetří čas při každodenním zapínání a vypínaní osvětlení pro rybičky.

Užitek navíc

Až pojedete na víkend nebo delší čas pryč, můžete si díky chytrým zásuvkám na dálku doma občas rozsvítit, zapnout televizor nebo pustit muziku, a tak vytvořit dojem, že u vás pořád někdo je. Stoprocentní jistotu, že vás nikdo nevykrade, sice mít nebudete, ale pořád je to lepší než nedělat nic.

Zdroj: Alza.cz, Trust