Zatímco ve většině interiérových místností stačí v případě elektrozařízení jejich krytí IP 20 či IP21, koupelna představuje specifický prostor. Navíc v tomto případě je třeba sledovat i něco jiného.

Nemusí, ale může

„Obecně platí, že koupelny nemusí být vybavené vypínači a zásuvkami s krytím IP 44. Nicméně v poslední době se to víceméně doporučuje a stává se to novým standardem,“ říká Marek Beneda ze společnosti Obzor. Ale dodává, že podle platných technickým norem stačí koupelnu vybavit přístroji se standardním krytím IP 20, které se v interiéru běžně používá.

Co je ještě důležité

Když řekneme, že ještě více než stupeň krytí vypínačů a zásuvek je v koupelně důležitá dostatečná vzdálenost jejich umístění od vodních zdrojů, nebudeme daleko od pravdy. V koupelně je nutné respektovat zvláštní bezpečnostní opatření, která souvisí také s takzvanými zónami, označují se číslicemi 0 až 3.

Praktický příklad

Zásuvky i vypínače se hodí poblíž umyvadla, nad nímž většinou visí zrcadlo. Kde je lze mít? Odborník uvádí zjednodušený příklad: „Umístění zásuvek v blízkosti umyvadla určuje takzvaný umývací prostor - pomyslný pruh stěny stoupající v šířce umyvadla od podlahy až do výšky 225 centimetrů. V tomto pomyslném pruhu nesmí být zásuvky. Lze je instalovat u hranice tohoto prostoru, ale pouze pokud jsou ve výšce 120 cm nebo ještě více centimetrů od podlahy,“ nabádá Marek Beneda z výrobního družstva Obzor.
Ještě jinak řečeno: Kdybyste chtěli zásuvku (vypínač) instalovat níž, je třeba dodržet od hranice pomyslného prostoru dvaceticentimetrovou vzdálenost.

Existuje „umyvadlová“ výjimka?

Už jsme si zvykli, že mnohá pravidla mají nějakou výjimku. Jak je to v případě prostoru nad umyvadlem? „Výjimku pro umístění zásuvkya vypínače v umývacím prostoru tvoří zrcadlové skříňky neboli galerky. Ty totiž mohou mít zásuvku jak uvnitř galerky, tak i na její spodní části, totéž platí pro vypínač jejího osvětlení. Elektroinstalace galerek splňuje vždystupeň krytí IP 44,“ uvádí Petr Blažek ze společnosti Dřevojas.

Zdroj: Obzor, Dřevojas