Snažila jsem se to neslyšet a spát. V půl sedmé mi miminko oznámilo, že v tomhle se spát nedá a že vstáváme. Naštěstí v neděli nepracují. Když se dnes podíváme na dům, už ho můžeme vidět tak, jak bude vypadat s bílou fasádou. Manželovi se zdá širší, mně zase menší. Máme teď dům s třemi druhy dřeva, což na mě nepůsobí úplně dobře. Ale manžel slibuje, že jakmile se natře podbití domu, bude to moc pěkné.

Začali trochu komplikace se zedníky, neboť jejich nabídka neobsahovala parapety. Tak nám je bude dělat tesař, protože dělá i klempířinu. Už jsem se nechtěla rozhodovat, které parapety dáme, protože to už jsem měla rozhodnuté (kdyby zvítězila má firma, kde to bylo nabídnuto včetně parapetů – samozřejmě). Tak je udělá klempíř, jako to bylo v původní nabídce. Stejně bude dělat ještě okapy z jedné strany domu, kde chyběly.

Prázdniny začaly

Budeme mít kočičku. Tchánovi na chalupě přivedla kočka (má tři) tři koťátka. Když jsem je zřela, zjihla jsem a chtěla si domů vzít alespoň dvě. Naštěstí ještě pijí mlíčko od maminky a pak, budeme nejdřív hledat pindíka, abychom také neměli koťátka.

Dětem začaly prázdniny, starší synek nepochopil, co znamená dovolená „na maltě", a chtěl si balit kufřík k moři. Ten mu sbalíme později, až pojede na své poslední dva tábory, neboť ukončil základní vzdělání s překvapivě pěkným vysvědčením, leč drobným zaškobrtnutím v chování, takže je bez své oblíbené elektroniky do půli prázdnin. Za školu se prostě nechodí ani z hodiny tělesné výchovy, i když je suplovaná!

Malý synek se také konečně dočkal prázdnin, a nyní si pospává každý den, jak chce (když nás tedy nevzbudí tlukot kladiv, řezání pily apod.), pomáhá řemeslníkům, vykládá jim o tom, jak maminka masíruje tatínka, hlavně v noci. Já pak vyjdu ven, jako že jedu do práce, a zedníci se mohou potrhat smíchy. Prostě vykecá všem všechno, i to, co neví.

O víkendu jsme vyndali první betonový sloup z původního oplocení. Byl zapuštěn v metrové hloubce, takže má skoro tři metry. Manžel bude muset u každého sloupu vybagrovat díru a sloup vykývat, oddělit ho od betonu podél, co měl být asi ten vodní příkop, a pak vytrhnout. Připomínalo mi to trhání zubů. A můj tatíček mi naplánoval, jak těmi sloupky ohraničíme další zeleninový záhon a že tam zasadíme brambory a zelí. Na vsi to byly vždy základní potraviny.


VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY, KTERÉ SE VĚNUJÍ REKONSTRUKCI PŘED NASTĚHOVÁNÍM, NAJDETE ZDE ***

Náš malý synek touží po svém vlastním traktůrku, se kterým by jezdil a nakládal. Rozplývá se u počítače a sleduje s tatínkem, na který si bude muset našetřit. Pak přinese svoje zlaté keramické prasátko a počítá korunky. On ale moc nenaspořil, kapesné dostává teprve pár korunek a jen pár měsíců. Ale znáte to, když má někdo velký sen, je pro to ochoten udělat velké věci.

Už se s manželem moc těšíme, až budeme mít fasádu hotovou. Nyní máme před vchodovými dveřmi příšernou konstrukci z lešení, špalků a podpěr, a tak je příchod i odchod trochu ztížen. Když chcete jít přes terasu, tak naprášíte dovnitř tisíc polystyrenových kuliček, které pak honíte po zbytek dne. Jediná možnost tedy je přes sklep. Ale ta je nejdelší.

Téma: Chodníčky a příjezdová cesta

Už i na toto jsme měli experta, který si to u nás venku pěkně prohlédl, změřil a ukázal, jak by povrch vypadal z kamene, jak z kostek, no tak asi budeme mít chodníčky kamenné, neb je to velmi pěkné, a když víš, kde ho máš koupit, není to ani ta nejdražší varianta, ale je to varianta velmi pohledná. Příjezdová cesta by nás mohla stát majlant, ale protože ho už nemáme, tak ji jen vysypeme štěrkem a drtí, ono to zatuhne a ke garáži budu mít položeno pár nášlapných kamenů, aby ani ten nejtenčí podpateček neuvízl v žádné štěrbině.

Tak držte palce, ať se to chýlí ke konci, teď je hotová polovina domu – obaleno, zatepleno, podbito.

Takže teoreticky by se za týden mělo začít s fasádou. Teorie je jedna věc, praxe ukáže, zdali u nás bude opět krásněji a lidé dobří.