Domácím ovocným zavařeninám můžete říkat, jak chcete, ale kdybyste je kupovali, rozlišujte. Džem je to, co obsahuje minimálně 35 procent skutečného ovoce. A termínem marmeláda se označují zavařeniny, které obsahují minimálně 20 procent citrusů.

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Suroviny: 1 kg švestek, 4 g kakaa, hořká čokoláda, kůra ideálně z bio citronu, želírovací cukr 4:1 Labeta

Postup: Omyté švestky vypeckujte a rozemelte (rozmixujte). Přidejte kakao, nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu (v množství podle chuti, ale čím více jí bude, tím získáte sladší džem). Na konec přisypte želírovací cukr 4:1 a směs důkladně promíchejte. Za stálého míchání ji přiveďte k varu, vařte asi 3 až 5 minut. Hotovým džemem (viz hlavní foto) naplňte čistě vymyté, ideálně sterilizované skleničky, zavíčkujte, postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Švestkový džem s portským

Suroviny: 600 g vypeckovaných švestek, 150 až 300 g cukru, šťáva z 1 bio citronu, cca 60 ml portského vína, 1 a 1/2 lžičky ovocného (citrusového) pektinu Labeta

Postup: Švestky nakrájejte a dejte do kastrůlku, zasypte cukrem a na mírném plameni vařte do změknutí. Než pustí šťávu, míchejte je, aby se nepřipálily. Naopak bude-li třeba, přidejte lžíci vody. Měkké ovoce rozmixujte, přidejte šťávu z citronu, portské víno a cukr. Pektin nejprve zvlášť rozmíchejte se lžící cukru, až pak ho vmíchejte do džemu. Nechte společně 5 až 10 minut povařit. A dejte do sklenic, stejně jako u 1. receptu.

Ověřte si během vaření: Jak zjistíte, že je džem hotový a správně želíruje? Kápněte lžičku zavařeniny na studený talířek, nechte vychladnout, a pokud neteče, měl by být tak akorát.

Zdroj: Labeta