Další velmi oblíbenou plodinou nejen v české, ale především ve středomořské kuchyni je česnek.
Rozeznáváme bílé česneky, které nemají květní osu, a tak zvané paličáky, česneky modravé s květní osou, na ní se mezi květy tvoří tzv. pacibulky, používané k dalšímu výsevu.
Celá rostlina je prosycená pronikavou vůní, kterou způsobují silice obsahující síru. Dále je česnek prospěšný lidskému organismu svým obsahem bílkovin, glykosidů, pektinů i lehce odbouratelných cukrů. Najdeme v něm poměrně vysoké množství vitaminu C, vitaminy skupiny B, síru, draslík, železo, vápník a jód.
NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:
- Rychlokvašky – dva návody na výrobu
- Klasické zavařované okurky. Jak na to?
- Univerzální návod na zavařování
- Zavařujeme džemy a marmelády
- Zavařujeme višně a jak udělat višňovku
- Jak zavařovat a sušit meruňky
- Zavařujeme: šťávy, mošty a sirupy
- Jak zavařovat broskve a návod na bowli
- Zavařujeme: vše z malin a hrušek
- Zavařit se dá i cibule. A chutná skvěle
A KDYŽ NEZAVAŘUJETE, MÁME I JINÉ DOBRÉ NÁPADY:
Česnek má povzbuzující účinek na vylučování trávicích šťáv a žluči, uklidňuje hladké svalstvo střev, má vliv i na dýchací ústrojí, reguluje rozvoj škodlivých bakterií v tlustém střevě, působí na prokrvování koronárních cév srdce a upravuje také krevní tlak. Pro své antibakteriální účinky se užívá při chřipkových onemocněních. Prospívá i lidem postiženým cukrovkou, nadýmáním a aterosklerózou. Mladé listy česneku ovlivňují i krvetvorbu.
S česnekem ovšem musíme zacházet střídmě, doporučují se přibližně tak 2-3 stroužky denně.
Česnek v olejovém nálevu
- Česnek, olej
Česnekové stroužky oloupeme, vložíme do malých skleniček – typu od dětské výživy se šroubovacími víčky. Česnekové půlměsíčky zalijeme stolním olejem – vhodný je jednodruhový slunečnicový nebo olivový. Sklenice uzavřeme a sterilujeme při 90 °C po dobu 20 minut. Podáváme jako přílohu k minutkám, česnekový olej je vhodný do salátů a do ostatních pokrmů.
Česnek v octovém nálevu
- Česnek, červená paprika, octový nálev
Fazol obecný – fazolky
Fazolky jsou nutričně bohatou zeleninou a lze je sklízet celé léto. Kromě fazolu obecného je stále oblíbenější fazol ohnivý, velmi dekorativní a vhodný i do vyšších poloh a výborný pro konzervaci.
Fazolové lusky patří mezi velmi zdravou zeleninu, obsahují kolem 90 % vody, hodně bílkovin, sacharidů, minerální látky, provitamin A, větší množství vitaminu C, vitaminy B1, B2 a niacin, také glukokininy, které snižují obsah cukru v krvi, proto jsou vhodné především pro diabetiky, mají vysoký obsah draslíku, fosforu a vápníku.
Za syrova obsahují plody fazolu obecného nežádoucí látky, které se varem rozkládají, proto je syrové nekonzumujeme.
Ze zralých a usušených fazolových lusků se připravuje podpůrný antidiabetický čaj a jsou také jednou ze složek čaje Diabetan. Fazolky se využívají k přímému vaření, ale jsou také velmi vhodné ke konzervaci.
Sterilované fazolky v sladkokyselém nálevu
- Mladé fazolky
- Nálev: na 1 l vody 2 dl octa, 7 dkg cukru a 3 dkg soli
Z fazolek odkrojíme špičky, případně je zbavíme vlákna. Krátce je povaříme v osolené vodě, pak je vyndáme, pokrájíme na 2-3cm kousky, vsypeme do sklenic, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme víčky.
Fazolky sterilujeme 30 minut při 90 °C.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com