Nevěděla jsem, co s tím, a tchán mi řekl, že to mám zavařit. Následovala otázka – „a kdo to bude jíst?“ „Přece já!“ odpověděl tchán. Tak to jsem opravdu zvědavá. V létě, když jsme grilovali, tak i náš milovaný děda odložil feferonku stranou, neboť prý nemá plechovou hubu.

Našla jsem si na internetu recept na zavařování a stálo v něm, že dnes je možné vše koupit. Jenže zavařování je hlavně o improvizaci a kombinaci chutí. Tak jsem improvizovala. Všechny ty skleničky hezky rozdám a jsem zvědavá na reakce. Prý se po feferonkách hubne a člověk je zdravý jako řípa.

Téma: betony

Takže nakonec přijeli až v sobotu a betonovali a betonovali, laserem přeměřovali, až máme krásné podlahy. Teď to schne a štafle sádrokartonářů se toho dotknou až ve středu. Prý. Neboť musí dodělat jiný kšeftík. A pak už bude první patro skoro připravené k nastěhování!

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Téma: geotermální vrt

Tato akce byla opravdu napínavá a manžel se kolem toho docela vztekal, což normálně nedělá. Měli jsme obdržet dva osmdesátimetrové vrty… První komplikace přišla už při prvním vrtu. Nějak se to zadrhlo. Sonda se zasekla a dál jak do 60 metrů se nedostala.

Takže dotaz na nás jako investora zněl jasně: uděláme tři šedesátimetrové vrty? Vody kolem tekla spousta, byla nasypána fůra písku, bláta bylo všude moc a moc (synek si v tom jedno odpoledne hrál a byl nadšen). A teď máme na příjezdové cestě 3 vývody, jako kdyby tam někdo zapomněl něco dokončit. Kdy to začne topit? Kdy přijde ten drahý přístroj, který tu vodu zužitkuje? Kdy to bude zapojeno a funkční?

To teď jede zjišťovat manžel. Má schůzku s instalatérem a naším guru přes topení. Radiátory máme již krásně natřené a jako nové (původní litinové, které měli bývalí majitelé v prvním patře, jsme si ponechali) a složené v garáži. Jsou potřeba vždy alespoň dva pořádní chlapi, aby s tím mohli manipulovat.

Téma: pec

Pec se staví, roste jako z vody. Chlapi kolem toho chodí a zjišťují, jak na tom budou ležet. Délka ohřívárny je totiž 170 cm. Ale ona tam zřejmě ještě nějaká cihla přibude a také kachle. Takže to asi bude o něco větší a já se tam možná budu muset s někým mačkat.

Téma: kuchyň

Máme hotový středový pult. Alespoň na papíře. Je přeměřen a jasně domluven. Vzhledem ale k rozestavěnosti stavby to zatím zadávat nebudeme. Čekáme na vhodnou dobu.

Téma: financování

Odhadkyně nám tvrdí, že prostavěnost je nižší, než potřebujeme k dočerpání hypotéky. Největším zádrhelem jsou koupelny, které jsme platili dopředu. Všechen materiál máme, ale prostavěné to není. Materiál se do toho totiž nepočítá. A zedníci se k nám chystají na koupelny až v listopadu. A než je postaví a my prostavíme, to bude ještě trvat. Některé podmínky jsou nesplnitelné. Tak uvidíme, jestli se to teď těmi betonovými podlahami trochu zvedne.

Téma: hospodářská budova

Stále čekáme na rozpočet za vyrobení střechy. Snad jej obdržíme tento týden, abychom to mohli vložit do našich finančních a časových plánů.

A to jsem zapomněla zmínit, že v bytě, kde bydlíme, dochází k rekonstrukci, a to poměrně rozsáhlé. Celý dům se totiž zatepluje. Již poněkolikáté, co ten dům (krásných 15 let) stojí. Nějak to stavěli moc narychlo. A od té doby se už opravovalo úplně vše. Včetně vybourání futer a dávaní nových – to máme za sebou minulý týden. Teď kolem běhá parta rumunských dělníků a polystyrenové bílé kuličky máme všude. Ale zase po dvou týdnech práce na zateplování je hotovo a jejich nasazení v porovnání s našimi řemeslníky se nedá srovnat.

Kdybych to byla bývala věděla, najmu si jejich partu a už si vychutnávám, jak je u nás na podzim krásně!