Váhající přestal váhat a letos poctivě přichystal zavařovací sklenice, víčka, odpeckovač a hrnec - a začal se pídit po zajímavých, ověřených "zavařovacích" receptech. Domácí kompoty jsou vděčné po celý rok, jejich použití je všestranné - jako dezert, ve zmrzlinových pohárech, na koláče. Navíc pěkná sklenice s malovanou etiketou a nápaditě převázaným látkovým víčkem může být vtipný a vítaný dárek.

Nevýrazné ovoce kombinujeme v kompotu s chuťově výraznějším. Oblíbené míchané kompoty jsou velmi vděčné hlavně pro děti. Ovoce se doplňuje chuťovými nuancemi, různou barvou, tvarem, strukturou - jedno křupe, druhé se na jazyku rozplývá.

Broskve a meruňky

Máte ověřený Letošní nadúroda broskví a meruněk by se měla odrazit na spížních regálech, prohýbajících se tíhou kompotů na nich seřazených. Broskvový nebo meruňkový kompot se šlehačkou je pochoutka, nehledě na to, že budete mít po celý rok surovinu na skvělé zmrzlinovo-ovocné poháry.

Meruňkový kompot

Vyniká výbornou chutí a vůní a pěknou výraznou barvou. Ke kompotování vybíráme plody stejné tvrdosti, souměrné a nepoškozené, nepomačkané. Potřebujeme: 3 kg ovoce, 1 litr vody, 40 - 50 dkg cukru. Meruňky půlíme a rovnáme do zavařovacích sklenic, zalijeme cukerným roztokem a sterilujeme 25 minut při 80 °C.

Obdobně připravíme kompot broskvový, dáváme jenom více cukru (50 dkg na 2 kg ovoce).

Tip: ponecháme-li při přípravě broskvového kompotu půlky broskví před zavařením do druhého dne v cukerném roztoku, získají poloprůsvitný vzhled a budou tužší.

Brusinky s pomerančem

Máte ověřený Brusinky jsou zdravé a nekazí se, dobře rosolovatí. Protože jich často máme málo, můžeme je zkusit kombinovat s citrony a pomeranči.

Nehomogenní džem je dobrý na koláče, do jogurtu a podobně. Potřebujete 3 kg brusinek, 1,5 kg cukru, 3 pomeranče, 2 citrony. Brusinky vaříme chvíli s cukrem, pak přidáme plátky pomerančů a citronů bez pecek, povaříme 5 minut, přecedíme, šťávu ještě povaříme, až zrosolovatí, a nalijeme do skleniček na scezené ovoce.

Hruškový kompot

Kompotované hrušky jsou velmi osvěžující. Hrušky musíme zavářet oloupané, sežeňte si na to nejlépe rotační loupací strojek - loupání půjde velmi rychle a bude dokonalé. Nožem to jde ztěžka, se škrabkou na brambory loupání ale zvládnete.

Na kompot pak budeme potřebovat: 2 kg loupaných hrušek, 3/4 litru vody, 30 dkg cukru, špetku kyseliny citronové. Před loupáním ovoce si připravíme nádobu s okyselenou vodou (1 litr s přidáním kyseliny citronové), do které budeme oloupané hrušky ihned házet, aby na vzduchu nezhnědly. Máte ověřený Loupeme středně zralé plody tvrdšího druhu hrušek. Máme-li ovoce hodně tvrdé, můžeme je předem v okyselené vodě povařit. Měkčí plody rovnou loupeme, půlíme a vkládáme do okyselené vody. Když je vše oloupáno, narovnáme hrušky do sklenic. Zalijeme cukerným roztokem. Pokud chceme mít hrušky nikoliv bílé, ale načervenalé, přilít můžeme šťávu z brusinek nebo černého bezu. Sterilujeme 30 minut při 80 °C.

Bez zaváření: Ovocný mišmaš v rumu

Jahody, rybíz všech barev, angrešt, maliny, třešně, višně, mirabelky, broskve, meruňky, slívy a švestky - to všechno můžeme zužitkovat při výrobě této pochoutky, ve které se mísí vůně alkoholu i ovoce. Peckovité ovoce rozpůlíme a zbavíme pecek. Jednotlivé druhy ovoce postupně po vrstvách navrstvíme do 5l lahve od okurek. Vždy dáme asi 20 - 25 dkg ovoce, následuje 20 - 25 dkg cukru a decilitr rumu. Postup opakujeme, ale není nutné dávat vše najednou - ovoce přidáváme, jak postupně dozrává na zahradě nebo jak je kupujeme. Lahev vždy zakryjeme víčkem.

Máte ověřený "zavařovací" recept? Podělte se o něj s námi prostřednictvím komentáře pod článkem.

-ag-Foto: www.profimedia.cz