Paprika byla odedávna známá indiánským civilizacím, užívali ji jako koření. Cílevědomě tuto rostlinu začali kultivovat v Mexiku a odtud nastoupila vítěznou cestu do Guatemaly, na ostrov Trinidad a pak dále do Bolívie, Peru, Chile, Argentiny a Brazílie. Evropané ji poznali na Karibských ostrovech a převezli jako jednu z prvních plodin za oceán. Do střední Evropy přišla z Balkánu v 16. století. Původně byla nazývána indiánský nebo turecký pepř. Novou vlast pak paprika získala v Maďarsku, zde se také začala používat nejen jako koření, ale také jako zelenina v 18. a především v 19. století a brzy se stala symbolem Maďarska. Naši zahrádkáři ji pěstují většinou ve skleníku, bez ochranného krytu si mohou na papriku troufnout jen obyvatelé vinorodých oblastí na jižní Moravě, protože jde o rostlinu teplomilnou.

NAŠE ČLÁNKY NA TÉMA ZAVAŘOVÁNÍ:

Tato plodina se pěstuje v řadě barevných i tvarových variant, všechny však mají společné velké množství vitaminu C, karotenu a vitaminu B, dále v nich najdeme vyšší obsah vápníku, fosforu a železa.

Léčitelé i lékařská věda také našli v paprice spojence v boji s nemocemi. Paprika podporuje trávení a má dobré výsledky při léčbě aterosklerózy. Pálivá paprika je vhodná na prokrvení pokožky, pomáhá při revmatických bolestech a neuralgických potížích, přidává se do speciálních náplastí a mastí.

Pálivé druhy malých papriček jsou nejvhodnější k nakládání do octa či do oleje, případně se přidávají k jiné zelenině.

Ajvar

* 1 kg paprik, 1 kg rajčat, 5 feferonek, ½ kg cibule, 3 hlavičky česneku, 6 dkg cukru, 6 dkg soli, 3 dl oleje, 1 dl octa, 1 kávová lžička hořčice

Očištěnou zeleninu rozmixujeme s olejem, cukrem, octem, solí a hořčicí, poté vše rozvaříme, až odpařováním vznikne pikantní kaše. Vařící hmotu plníme do malých skleniček, nejlépe od dětské výživy, ty pak dobře uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Chceme-li dosáhnout lepší trvanlivosti, můžeme ještě ajvar sterilovat při 95 °C po dobu 20 minut.

Sterilovaný paprikový salát

  • Malé drobné papričky, případně velké pikantnější papriky nakrájené na proužky, v poměru s cibulí nakrájenou na kolečka 2:1, 1 bobkový list, ½ kávové lžičky hořčičného semínka, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, špetka koriandru
  • Nálev – na 1 l vody ¼ l octa, 10 dkg cukru, 3 dkg soli

Papriky spaříme osolenou vodou a krátce povaříme, scedíme a spolu s cibulí vrstvíme do vypařených sklenic. Zalijeme horkým nálevem, přidáme koření a nádoby uzavřeme. Sterilujeme při 85 °C po dobu 20 – 25 minut.

Papriky plněné zelím

  • 8 paprik, 1 kg zelí, 2 dkg soli, 3 dkg cukru Nálev – ½ l vody, ¼ l octa, 1 kávová lžička soli a 1 kávová lžička cukru, bobkový list, ¼ kávové lžičky hořčičného semínka, ¼ kávové lžičky koriandru, 3 kuličky pepře

Zelí nakrouháme nadrobno, promícháme se solí a cukrem a necháme několik hodin proležet. Papriky zbavíme semínek a žeber a naplníme zelím. Připravíme si čisté sklenice a do nich vložíme papriky se zelím, vše zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme a sterilujeme při 100 °C po dobu 30 minut.