Zavařování je velmi oblíbený a tradiční způsob, jak uchovat ovoce nebo zeleninu pro pozdější spotřebu, zejména v zimním období, kdy jich není dostatek nebo se jejich cena šplhá do závratných výšek. Zavařované nebo sterilované plody v sobě uchovávají stále dost vitaminů a zdraví prospěšných látek a navíc jsou skvělým zpestřením jídelníčku.

Co ze zeleniny můžete zavařovat?

Samozřejmě velmi oblíbenými jsou okurky, papriky, rajčata, ale také malé kukuřičky, cibulky, hrášek, mrkev, celer nebo květák. Mezi pochoutky ale také patří lilek, cukety, dýně nebo artyčoky, doslova vyhledávanou delikatesou je chřest.

Každá zelenina potřebuje svůj čas a teplotu potřebnou pro sterilizaci, některé druhy můžete zavařovat společně ve směsích, pokud mají přibližně stejné sterilovací podmínky. Můžete tedy společně zavařovat například kořenovou zeleninu, nebo k okurkám přidat na menší plátky mrkev, celer, malé růžičky květáku či kousky cuket. Rovněž s rajčaty můžete zavařovat například papriky, pokud je pokrájíte na menší kousky, které potřebují kratší dobu než celé plody. Přibližná doba a teplota sterilování některých druhů:

Zelenina Čas Teplota

Okurky a červená řepa, dýně – 30 min. 90-95 °C

Zelí bílé i červené, hrášek, kapusta, celer – 120 min. 90-95 °C

Mrkev, kořenová petržel, pastinák, květák, chřest – 90 min. 90 °C

Rajská jablka a malé cibulky – 20-25 min. 90 °C

Paprika, lilek – 40 min. 90 °C

Kukuřice – 60 min. 95 °C

Jak správně postupovat?

Pokud zavařujete měkčí plody, můžete je do sklenic naskládat hned po umytí a případně nakrájení, pokud však zavařujete pevnější plody, jako například kořenovou zeleninu, květák, kukuřičky, dýni a další, je dobré je nejprve předvařit, aby zelenina trochu změkla a pak dobře nasála připravený lák. Zvláštností je v tomto ohledu chřest, který se pouze spařuje, nikoli předvařuje, protože by velmi rychle ztratil svou barvu i důležité vitaminy.

K zavařování jsou nezbytné naprosto čisté sklenice a také uzávěry. Doporučujeme před samotným sterilováním i čisté sklenice alespoň propláchnout horkou vodou, která je zbaví případných drobných nečistot. Víčka je potřeba dobře omýt a usušit, aby se pak bez problémů přichytila.

Zeleninu naskládejte do sklenic, zalijte připraveným nálevem (slaným, sladkokyselým, podle vaší chuti a typu zeleniny, který zavařujete, mnoho receptů najdete v kuchařkách nebo na internetu, pokud nemáte vlastní oblíbený od někoho z rodiny), důkladně zavíčkujte a sterilujte podle výše uvedeného času a teploty. Zelenina musí být ve sklenici celá ponořená do nálevu.

Po zavaření vždy sklenice vyndávejte z varného hrnce velmi opatrně, horké sklo by mohlo snadno prasknout. Položte sklenice na podložku, ideálně na ni ještě rozprostřete utěrku, aby přebytečná voda ze skla měla kam odkapat, a nechte důkladně vychladnout. Teprve potom se sklenicemi můžete dále manipulovat. Sterilovanou zeleninu je vhodné uchovávat v chladu a temnu, tedy například ve sklepě. Pravidelně kontrolujte, zda nějaké víčko nepovolilo a obsah nezačal plesnivět. Takto zakonzervovaná zelenina vám vydrží i několik let.