Před příchodem zimy nás čeká mnoho povinností kolem zahrady, a pokud na ní máme bazén, pak se musíme postarat i o něj. Je třeba ho správně zazimovat. Víte, jak na to? Jste si jisti, že máte svůj bazén dobře zazimovaný?

Ten správný časKaždý venkovní bazén je třeba zazimovat před příchodem prvních mrazíků, chybou je nejen pozdější, ale dokonce i předčasné zazimování. Je zajímavé, že se neřídíme počasím, ale přímo teplotou vody v bazénu. Zazimování provádíme, ustálí-li se teplota okolo 10 až 12 °C, pokud by voda byla teplejší, docházelo by k rychlejšímu množení mikroorganismů, řas a plísní. I tak je nutné vodu ošetřit speciálními pomalu rozpustnými zazimovacími prostředky, jejichž úkolem je zamezit vzniku řas. Pokud během zimy na delší dobu roztaje led v bazénu a voda se začne kazit, je nutné chloraci zopakovat.

Správně zazimovaný bazén krok za krokemPrvním krokem je finální vyluxování dna a stěn bazénu. U pískových filtrů je třeba navíc jeho důkladné proprání. Druhým krokem je odpuštění bazénu. U plastových bazénů s keramickým obkladem je lepší vypustit všechnu vodu. Naopak u bazénů s fólií (tzv. linerem) se upouští jen cca 2/3 objemu, aby se zachoval dostatečný tlak nutný k vypnutí fólie. Následně je třeba do vody aplikovat zazimovací roztok (směs kvarterních amoniových solí), který je určen ke konzervaci vody v zimním období. Aktivní látka se velmi pomalu uvolňuje. Zabraňuje tvorbě řas. Zprovoznění bazénu na jaře je potom méně náročné.

U stabilních filtrací je třeba vodu odpustit minimálně 20 cm pod nejníže uložené odtoky, trysky nebo ústí protiproudu. Během zimy nesmí hladina dosáhnout této úrovně, zvláště při dlouhodobých deštích nebo silném tání sněhu je lepší hladinu občas zkontrolovat a případně odpustit. Nikde v technologii a potrubí nesmí zůstat voda, veškeré vnitřní rozvody je proto potřeba profouknout tlakem vzduchu. Mnohem snadnější zazimování vyžaduje mobilní filtrační jednotka, která se jednoduše celá odmontuje a snadno odnese do úschovy.

Dalším krokem je vypnutí centrálního vypínače. Pokud žijete na území, kde mrazy častěji klesají pod -15 °C, je bezpečnější motor a čerpadlo odpojit a uskladnit je na teplém suchém místě. Poté už zbývají poslední malé, ale důležité úpravy: Na hladinu umístit speciální plováky, které, rozložené úhlopříčně na hladině, zabrání, aby rozpínající se led poškodil stěny bazénu. Pro tento účel se dají použít i prázdné plastové pet lahve, je to sice méně estetické řešení, ale svůj účel splní také. Jakýkoliv navíjecí systém zakrytí bazénu (plachty, rolety) je nejlepší přes zimu odmontovat a uschovat nebo alespoň zakrýt. Každopádně se vyhněte jakékoli manipulaci. Lamelová roleta není absolutně vhodná pro zimní zakrytí bazénu. Do vnitřních lamel může vniknout voda, která ji může potrhat. Pro zimní zakrytí bazénu je vhodná plachta z husté síťoviny, která zabraní znečištění bazénu, ale zároveň propouští dešťovou vodu, takže ji nemohou vytvořené kaluže potrhat. Neprůhledná plachta navíc brání pronikání světla, které podporuje tvorbu řas a mikrobů. Ideálním řešením je tzv. univerzální plachta, kterou lze používat v zimě i během koupací sezóny.

Dobře provedená odstávka bazénu je zárukou jeho dlouhé životnosti. Jistě se tedy vyplatí tomuto úkonu věnovat pozornost, navíc každý typ venkovního bazénu je jinak náročný a vyžaduje trochu jiný postup. Pokud si tedy nejsme jisti, že jsme schopni jeho odstávku zabezpečit sami, není ostuda pozvat si na zazimování odborníka. Firmu by si měl určitě pozvat každý čerstvý majitel bazénu minimálně jednou až dvakrát, protože na různé bazény nelze uplatnit univerzální zazimovací postup. Zvláště stabilní filtrace s různými opčními prostředky vyžadují odborný zásah.

Pokud zazimování svého bazénu nezanedbáte, na jaře pak bude podstatně snazší uvést ho znovu do provozu a dokonce stávající vodu budete moci použít na další sezónu.

-td- ve spolupráci s Rudolfem Pejšou, jednatelem společnosti Bazény Desjoyaux v ČRFoto: Bazény Desjoyaux