Prvním krokem je odstranění plevelu. Vytrhejte všechno, co k jahodám nepatří. Pokud pěstujete jahody s textilií nebo fólií, očistěte je i od listů, trávy a zbytečné hlíny. Poté odstraňte všechny nezralé jahody, které již nestihnou dozrát. Všechny zelené jahody dejte tedy nemilosrdně pryč. Stejně tak prozkoumejte listy a odstraňte ty, které vypadají nemocně. Poslední krok přípravy je zkrácení jahodníků na výšku asi 5 centimetrů.

Hnojivo a správné zalévání je základ úspěchu

Díky dobrému hnojivu budou mít jahodníky dost sil na přežití zimy. Vyberte takové hnojivo, které neobsahuje moc dusíku, ale spíše draslík, fosfor a vápník. Hnojivem posílíte kořeny jahodníků.

Co se týká zalévání, nezapomeňte na něj. Pokračujte stejně jako do teď. Nenechte jahodníky uschnout. Zalévejte, dokud nepřijdou první mrazíky.

Zateplení jahod

Výhodou je pěstování ve fólii, ta totiž udrží teplo. Pokud fólii nemáte, nemůžete zateplování podcenit. Můžete jahodníky obložit slámou nebo ke krčkům nahrnout více hlíny. Pokud počasí varuje před vskutku velkou zimou, pokryjte záhony chvojím anebo bílou látkou. Ta propustí světlo a zároveň udrží teplo.

zdroj: ireceptar.cz