Jak použít břečťan jako lék? Mohlo by se zdát, že nejlepší jsou jeho bobule. Mají krásnou modrou až černou barvu a objevují se na koncích větví v létě nebo na začátku podzimu. Zdání ale klame, jsou totiž jedovaté a mají odpornou chuť. Nemusíte se tedy bát, že byste jich vy nebo třeba vaše děti omylem snědly hodně.

Odvar z listů, nebo koupený sirup?

Břečťan je odborník na léčbu kašle. Obsahuje totiž velké množství prospěšných látek, jako jsou saponiny, glykosid hederin, třísloviny a flavonoidy, které umožňují snadnější odstraňování hlenu z průdušek.

PharmDr. Irma Miklášová doporučuje použít odvar z listů nebo hotový sirup, ty často bývají vhodné i pro novorozence, ale vždy se raději poraďte se svým lékárníkem.

Zdroj: Youtube

Chcete-li si udělat čaj, je to jednoduché. Kupte si sušené listy břečťanu nebo si nasušte listy z toho vašeho. Poté jednu lžičku takových listů zalijte šálkem horké vody a louhujte asi 10 minut. Následně sceďte.

Pálenka z břečťanu a fialky? Ano!

Nakrájejte asi 20 gramů čerstvých břečťanových listů a 20 gramů květů fialky. Ty pak vložte do uzavíratelné lahve a naplňte ji zhruba jedním litrem kořalky nebo vodky. Čtyři týdny nechte byliny macerovat a každý den lahev protřepte. Poté ji sceďte a přelijte do nové, čisté lahve. Denně si můžete dát půl lžičky.

Zdroj: https://denik.cz, https://zenyprozeny.cz