Rostliny rodu Plectranthus jsou dost rozmanité. Však také mají hromady jmen – mexický nebo řecký eukalyptus, kubánské oregano, výše jmenovaná molice, moud… My se podíváme na rostlinky, které můžeme tak nějak souhrnně pojmenovat jako rýmovník. Jsou jimi hlavně rýmovník citronový Plectranthus argentatus „lemon“, rýmovník purpurový Plectranthus purpuratus a mexický eukalyptus Plectranthus amboinicus.

Výrazná vůně, která léčí

Silné dužnaté listy, které jen tak neusušíte (hodně dlouho si zachovávají pružnost a vnitřní vlhkost), výrazně voní mátou, meduňkou či kafrem. Většinou se lidé nemohou shodnout, která z těchto součástí je výraznější.

A právě tyto silice jsou to nejdůležitější na rostlině. Jeden lístek přelitý horkou vodou, vylouhovaný či dokonce přetlačený přes síto pomáhá na ucpané dýchací cesty, uvolňuje hleny z průdušek, uklidňuje sliznice a snižuje bolest hlavy. Prokázané jsou také blahodárné účinky na vysoký tlak, jaterní a žlučníkové poruchy, při kolice nebo odčervení (například funguje u dětí jako prevence proti roupům).

Výrazná vůně ale může pomáhat i tím, že prostě vezmete lístek do prstů, rozemnete ho a inhalujete. Rýmovník purpurový pak můžete úspěšně inhalovat také ve výluhu.

Výrazná vůně, která chutná

Rýmovník je bylina, kterou můžete používat všude tam, kde se používá šalvěj. Zajímavé je také použití v pomazánkách. Například můžete pár lístků roztlouct v hmoždíři, přidat je do tvarohu s citronem, solí a pepřem a namazat na chleba. V Řecku se používá jako součást omáček.

Z rýmovníku můžete standardním postupem udělat i sirup, který je velmi aromatický. Ten pak můžete používat po celý rok do čaje bez louhování.

Výrazná vůně, která chrání

Tak, jak nám tahle rostlina voní, tak mšicím, komárům, muškám a podobným hmyzům smrdí. Odpuzuje je. Pěstování rýmovníku v květináči nebo v truhlíku zcela prokazatelně snižuje množství hmyzu v domě.

Jak pěstovat

Ať si vyberete jakýkoli druh, vězte, že jde o rostlinu nenáročnou, kterou lze pěstovat snadno i doma. Množí se vrcholovými řízky a rychle zakořeňuje.

Vysazená rostlina nemá ráda průvan a přemokření. Jelikož jde o rostlinu z teplých krajů, českou zimu venku nepřečká. Je tedy vhodné rýmovník pěstovat v květináčích doma (je to vhodné i pro to, že uvolňované silice zlepšují dýchání) nebo truhlících, kde vhodně doplní třeba petúnie.

Nároky na zeminu jsou minimální. Lehce písčitá půda postačí, není třeba nějak přehnaně hnojit. Slunce má rostlina sice ráda, ale ještě raději bude v polostínu.