Do velmi odvážného projektu se pustil Simon Dale v době, kdy jeho a celou jeho rodinu zatěžovalo splácení hypotéky. Rozhodl se vzít osud do vlastních rukou a společně se svým tchánem odešel do lesů, kde začal pro svou rodinu budovat vysněné bydlení v těsné blízkosti přírody a nezatížené vysokými splátkami.

Sám sobě architektem i stavitelem

Tento odvážný počin se mladému Britovi vyplatil. Ačkoliv neměl se stavbou žádné zkušenosti, podařilo se mu vlastními silami a s pomocí rodiny a pár přátel postavit nádherný ekologický dům. Dvaatřicetiletý Simon Dale se přitom nepodílel pouze na stavbě domu, ale neobvyklé budově vtisknul i výsledný vzhled.

Při stavbě využil jen minimum nářadí. Vystačil si v podstatě s řetězovou pilou, kladivem a dlátem. Ani s materiálem si Dale nedělal velké starosti. Jednoduše použil především přírodní materiály, které našel v okolí.

O dalším neobvyklém domě si můžete přečíst v článku Netradiční inspirace: Jak se bydlí v průhledném domě

Přírodní materiály mají zelenou

Dům, který svou podobou velmi výrazně připomíná hobití architekturu z populární trilogie Pán prstenů, je částečně zapuštěn do svahu. Ten jej izoluje a zároveň chrání.

Kameny a bláto, které získal při přípravě základů domu, pak využil například pro stavbu opěrných zdí. Střechu i podlahu tvoří pro změnu balíky slámy (které dobře izolují), pokryté voděodolnými plastovými deskami. Sklo, kamna na dřevo a různé dráty a trubky posbíral na skládkách. Další zajímavostí je, že lednice chladí vzduch, který je přiváděn z podzemních základů domu.

Hobitímu domu přitom nechybí žádná důležitá součást klasického bydlení. Má příjemný obývací pokoj, na nějž navazuje kuchyně. Do mezipatra je umístěna ložnice, pod ní se nachází prostor pro děti a vchod na terasu.

Majitel si společně s rodinou pochvaluje své bydlení, které bylo stavěno s ohledem k okolnímu prostředí, do kterého perfektně zapadá a nijak jej neruší. Dům se přitom podařilo dostavět za pouhé 4 měsíce od zahájení prací a náklady na stavbu vyšly na 3 000 liber (tj. 96 000 Kč). Samotný pozemek však rodina získala od majitele lesa zdarma.

Zdroj: simondale.net