Kopřivový nálev

Pokud se potřebujete zbavit mšic z bylinek a dalších rostlin určených ke konzumaci, je vhodné použít méně aromatického bojovníka. Sem patří třeba kopřivy (klidně v kombinaci s pelyňkem). Z čerstvých kopřiv si uvařte čaj a nechte ho řádně vychladnout. Poté jím naplňte rozprašovač a rostliny postižené mšicemi jím postříkejte.

Z kopřiv můžete připravit také jíchu. Kopřivy zalijte vodou, nechte týden kvasit. Ačkoliv jde o účinného pomocníka v boji proti mšicím, nevýhodou je nepříjemný zápach.

Česnek

Česnek funguje jako přírodní antibiotikum, navíc dokáže pomoct v boji proti mšicím. Rozmačkejte pár stroužků česneku a smíchejte s vodou. Touto směsí zkuste potřít postižené listy.

Tabákový postřik

Tabák (v množství asi jedné krabičky cigaret) nechte louhovat v jednom litru vody – asi týden. Poté je třeba scedit a použít jako postřik. Někteří používají také cigaretové nedopalky, je to levnější. Ale nevhodné k použití na rostlinách určených k jídlu.

Rajčatový postřik

Listy rajčat obsahující alkaloidy hubící hmyz (cca 80 gramů) vylouhujte přes víkend v jednom litru vody – poté použijte jako postřik. Voda musí být studená, jinak by mohla zničit účinné látky.

Lógr z kávy

Pokud milujete „turka“, máme pro vás tip na využití kávové sedliny z něj. Tu nevyhazujte, nařeďte ji vodou a postříkejte jí rostliny napadené mšicemi. Káva rostlinám ani půdě neublíží, takže se jejího použití nemusíte bát.

Zdroj: idnes.cz, ceskestavby.cz