V současné době není takový problém udržovat spotřebiče čisté vzhledem ke všem čisticím prostředkům, které jsou na našem trhu nabízeny. Ale proč využívat stále jen spoustu chemie? Pro pravidelné menší čištění lze s úspěchem použít i ocet, sodu nebo kyselinu citronovou. Stojí pár korun a výsledky nezklamou.

Jak si poradit se zápachem v myčce?

Myčka nádobí bývá v některých domácnostech využívána denně, ale někde se v ní nádobí hromadí do dalšího jednoho či dvou dní, než je myčka plná. Vypadá to velmi ekologicky, že nepouštíme spotřebič poloprázdný, ale tak jednoduché to není. Mnozí lidé skládají věci do myčky dva i tři dny, aniž by nádobí předtím opláchli vodou. Zbytky potravin se v myčce rozkládají a druhý nebo třetí den po otevření myčky pak mají pocit, že omdlí příšerným zápachem.

Přitom stačí zbytky potravin opláchnout, než nádobí do myčky vložíme, nebo večer pustit alespoň krátký oplachovací program. Kromě toho většina přístrojů je již dnes vybavena funkcemi, jako je volba programu, pokud je myčka plná jen napůl. Myčka tak spotřebuje méně vody. I přesto však je třeba myčku pravidelně čistit. První a pravidelnou věcí by mělo být čištění filtru, v němž se usazují zbytky potravin, mastnota a další nečistoty. Je to největší zdroj zápachu v myčce.

O čištění myčky jsme nedávno psali ve zvláštním článku

Na ledničku také nezapomínejme!

Nepříjemný zápach v ledničce bývá způsoben zejména zkaženými, prošlými potravinami, ale také směsí pachů, které vznikají, pokud potraviny v lednici uchováváme otevřené nebo špatně přikryté. Týká se to nejen aromatických potravin, jako jsou například některé sýry, uzeniny, nebo některé druhy zeleniny, ale i potravin uvařených či jinak upravených. Dalším faktorem způsobujícím zápach může být zanesený odtok vody.

Ledničku je třeba pravidelně čistit, a to alespoň jednou za měsíc či šest týdnů. Vyndejte všechny potraviny, proberte je, zda nejsou některé z nich prošlé, nebo zda vám v lednici nezapadl nějaký kousek, který se začal kazit (například kuličky rajčat, hroznového vína nebo jablko, které začne plesnivět). Ledničku vymyjte teplou vodou smíchanou s octem (na litr vody přibližně dvě víčka octa) a pak vytřete do sucha.

Ledničku pravidelně čistěte, jakmile se vám v ní něco rozsype nebo vylije, nenechávejte v ní žádné usazeniny, které by mohly šířit zápach a napomáhaly šíření hnilobných procesů. Potraviny vždy dobře zabalte. Ideální jsou skleněné nebo plastové a hlavně dobře těsnicí dózy, které nepropustí ven žádné zápachy. Využívejte zóny, které v ledničkách bývají. Tedy například máte-li zónu na ovoce a zeleninu, pak tam nepatří uzeniny. Naopak do nulové zóny vkládejte maso, tepelně upravené potraviny, které vám zbyly z vaření. Do dveří nepatří žádné odkryté potraviny. Při otevírání by mohly vypadnout nebo se vysypat nebo vylít při rychlém otevření dveří.

Proč je prevence důležitá?

Pravidelným čištěním a péčí o vaše spotřebiče výrazně prodloužíte trvanlivost jich samotných i některých jejich součástek, které mohou být velmi drahé na výměnu. V některých případech součástky ani nelze vyměnit nebo je jejich výměna tak drahá, že se ani nevyplatí. Pravidelná údržba spotřebičů vás bude stát jen minimum času a sotva pár korun, ale výměna spotřebiče, se kterou jste právě nepočítali, vyjde mnohem dráž.