Zdicí systémy prodělaly za posledních několik let doslova revoluci a perfektně zareagovaly na dobu prahnoucí po nízkoenergetických konstrukcích. Přitom si zachovaly to nejlepší z tradice: rychlé a snadné provádění, perfektní difuzní charakteristiku, šetrnost k životnímu prostředí. Oproti minulosti se ale více dbá právě na tepelnětechnické parametry. Bez nadsázky se dá říci, že jsou dokonalým spojením toho nejlepšího z tradice i z budoucnosti.

Myslí na všechno

Pro volbu zdicích systémů hraje jejich masivnost, díky které velmi dobře akumulují teplo. Vzhledem ke stále zpřísňujícím se požadavkům na spotřebu energie zajímá stavebníka součinitel prostupu tepla, který se u zdicích systémů už dnes běžně pohybuje kolem 0,15 W/m2K. Dosahován je dvěma způsoby, které si představíme níže.

ČTĚTE TAKÉ:

Všichni výrobci zdicích systémů mají vyřešeny náročné konstrukční detaily, díky kterým jsou eliminovány tepelné mosty. Ty totiž způsobují jak ztráty energie potřebné na vytápění objektů, tak ale způsobují i nežádoucí kondenzaci vlhkosti, což má za následek růst plísní, poškození objektu a vede ke zhoršení komfortu bydlení. Například někteří výrobci dodávají speciální prvky pro napojení oken na ostění, v podobě tvárnic s drážkou pro vložení tepelného izolantu. Systémové tvarovky si poradí i s komplikovanějším tvarem stěn, elegantně a bez tepelných mostů vyřeší překlad okna s předokenní žaluzií či roletou, pomohou zrealizovat věnec atd.

Dvojí podání

Jak se zvětšují jednotlivé prvky zdicích systémů a zjednodušuje se jejich spojování, zkracuje se doba výstavby. Není problém vyzdít hrubou stavbu běžného rodinného domu během jednoho týdne. Jednoduchost a rychlost výstavby nahrává stavebníkům, kteří preferují výstavbu svépomocí. Na místě je připomenout nutnost dodržení všech technologických postupů doporučených výrobcem každého zdicího systému, protože jedině tak se dostaneme ke kýženému výsledku. Zdicí systémy se pro nízkoenergetické, respektive pasivní či nulové domy, dají rozdělit do dvou velkých kategorií. Obě kombinují dva materiály - zdicí tvárnici a tepelnou izolaci, jen jiným principem.

O rozdělení na jednovrstvé a vícevrstvé zdicí materiály, o jejich výhodách i nevýhodách a hlavně jejich cenové kalkulace najdete v časopisu DŮM&ZAHRADA 2/13. Ten si můžete objednat či předplatit na kontaktech zde uvedených.