Čokoládové výrobky patří již tradičně k nejoblíbenějším dětským pamlskům. Zvláště v období velkých svátků, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce, se doslova roztrhne pytel s nejrůznějšími figurkami, ale i bonbóny a klasickými čokoládovými tabulkami nejrůznějších příchutí. Zvláště prarodiče obdarovávají svá vnoučata nejrůznějšími dobrůtkami, a pak se diví, že mrňousci nechtějí papat nebo je dokonce bolí bříško.

Co s tím?

Každému soudnému člověku je jasné, že nic, ani to nejlepší, se nesmí přehánět. Je zde však ještě jeden háček. V poslední době se často mluví o zdravé výživě a málokdo si uvědomí, že sem patří – přesněji může patřit i čokoláda. Stále si ještě řada lidí myslí, že konzumace čokolády patří k určitým neřestem, ale přivírají nad tím oko stejně jako nad propečeným bůčkem nebo tučným uzeným. Vycházejí ze zásady, že každému požitku se musí něco obětovat, a ani je nenapadne, že i takový mls, jakým je čokoláda, nemusí ohrožovat náš zažívací systém a zuby, ale naopak dodá našemu organismu řadu užitečných látek, které se v běžné stravě zase tak často nevyskytují.

Živá čokoláda

V posledních letech se na seznamu světových výrobků zdravé výživy stále častěji objevuje i název „Raw Chocolate“. U nás se tento název ujal pod ne zcela přesným, ale výstižnějším pojmenováním „živá čokoláda“. Jde o pochoutku, která je vyrobena z nepražených kakaových bobů a přírodních ingrediencí, které byly zpracovány pouze za nižší teploty do 40 °C. Tedy žádné pražení ani zavařování, všechny příměsi se pouze mírně zahřejí a jednoduše smíchají. Tím pádem si čokoláda zachovává většinu nutričních látek v nezměněné podobě, jak je vytvořila příroda.

Dalším – nikoliv zanedbatelným rozdílem od většiny čokolád vyráběných klasickým způsobem je, že živá čokoláda neobsahuje žádná umělá ani rafinovaná sladidla, tuky, mléčné produkty ani sójové přísady a emulgátory. Bývá slazena pouze sirupem z agáve, který je přijatelným sladidlem i pro diabetiky.

Sladká, či hořká?

Vzhledem k tomu, že živá čokoláda neobsahuje mléčné přísady, bývá automaticky řazena do kategorie hořkých čokolád. Rovněž vysoké procento čistého kakaa dává tušit, že chuť bude oproti běžně užívaným výrobkům trochu jiná. Ze zkušeností konzumentů – včetně nejmenších – však lze usuzovat, že s hořkostí to tak vážné nebude. A pokud někdo bude přece jenom více zatížen na sladké, určitě sáhne třeba po nefalšované vanilkové příchuti, která dokáže „zlomit“ i ty nejmlsnější jazýčky. V některých čokoládách se pak objevují oříšky, kousky třešní nebo konopná semínka, která „hořkou“ chuť kakaa dále zjemňují.