Dhal, také známý jako dal nebo dhál, je hindský výraz pro luštěniny a označuje také pikantní směs, která se z nich připravuje. Patří k tradičním pokrmům v Indii, Nepálu, Pákistánu a dalších zemích jižní Asie. Díky své skvělé chuti a jednoduché přípravě si ale získal oblibu po celém světě. Je bohatý na vlákninu a minerály, skvěle zasytí a tělu dodá potřebnou energii. Díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin je velmi oblíbený také ve veganské a vegetariánské kuchyni.

Podívejte se na přípravu dhalu krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Dokonalá souhra chutí

Nejčastěji se dhal připravuje z červené nebo žluté čočky, použít lze také cizrnu, hrách nebo fazole. Aroma a výraznou chuť mu dodávají použité směsi koření, které obsahují například zázvor, římský kmín, kurkumu, mletý koriandr, chilli, hořčičné semínko, pískavici, pepř, hřebíček nebo skořici. K základní směsi pak můžete přidat nejrůznější druhy zeleniny – rajčata, květák, špenát, vařenou dýni, červenou řepu, mrkev a další. Klasicky se dhal podává s plackami čapátí nebo chlebem naan, skvěle chutná také s vařenou rýží.


Dhal z červené čočky s cizrnou

Čas přípravy: 10 minut + 30 minut vaření

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 200 g červené čočky
  • 200 g sterilované cizrny
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 lžíce koření garam masala
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 150 ml kokosového mléka
  • chilli podle chuti
  • 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • sůl
  • čerstvý koriandr (nemusí být)


Příprava:

1) V hrnci rozehřejte olej a na mírném plameni osmahněte cibuli, koření garam masala, římský kmín a chilli.

2) Po pěti minutách přidejte červenou čočku, zázvor a krájená rajčata. Promíchejte, zalijte vývarem a vařte přibližně 20 minut, dokud čočka nebude zcela měkká.

3) Přidejte sterilovanou cizrnu a kokosové mléko, podle potřeby dochuťte solí. Podávejte s chlebovými plackami nebo vařenou rýží.

Zdroj: www.bbcgoodfood.com, apetitonline.cz, vegan.cz