Thajsko je požehnaná země, co se týče jídla. Na ulicích tady uvidíte daleko méně lidí s nadváhou nebo dokonce tlustých. Přitom se zdá, že pořád něco jedí, protože o pouliční stánky, kde se dlouho do noci připravují nejrůznější pokrmy, zakopáváte na každém kroku. Možná tajemství štíhlé linie Thajců tkví mimo jiné i v jejich cukru.

Kokos sladký jako med

Jednou z potravinářských surovin, které se v Thajsku vyrábějí, je kokosový cukr. Technologie přípravy je poměrně složitá. Koneckonců je tomu tak u všech rostlin, které dávají cukr. Vyždímat cukr z řepy nebo z cukrové třtiny vyžaduje komplikovaný technologický proces s použitím mnoha chemikálií na srážení, čištění a podobně. Ostatně mnoho cukru dnes již pochází z kukuřičného škrobu, protože taková výroba je jednodušší. O to zajímavějším suvenýrem z výletu do Thajska, kde právě začíná turistická sezona, bude kokosový cukr.

ČTĚTE TAKÉ:

Výroba jako atrakce

Dílny nebo spíš větší kuchyně na výrobu kokosového cukru se najdou v Thajsku samozřejmě na různých místech. Často bývají součástí vyhlídkových okruhů a výletů z rezortů. Prohlídka této kulinární alchymie rozhodně stojí za to.

Kokosový cukr se vyrábí z květů, respektive z poupat. Ta se sbírají ručně. Tady je každodenní slovník v koncích, protože kokosová poupátka jsou jen o málo větší než zrnko rýže a ve velkém množství jsou přirostlá na „košťatech“ tvořených z tvrdých stonků; a to všechno je uzavřeno v tuhém dřevnatém pouzdře. Palma se nepodobá ničemu, co u nás roste, tak je nejlepší vidět poupata na vlastní oči.

Zrnka se vaří a odpařují v kotlích a na velkých pánvích. Výsledkem čarodějného procesu je lehce nahnědlá, drobivá, sladká hmota.

Seriózní vlastnosti

Kokosový cukr je součástí tradičních thajských sladkostí. Pokud si koupíte pytlík cukru v podobné „továrně“, jistě neprohloupíte, protože to tak dělají i místní lidé. Nenechte se odradit autentickou výrobou. Kokosový cukr má vynikající parametry, co se týče výživy. Nízký glykemický index a spousta vitaminů, stopových prvků a dalších užitečných látek z něj dělá vážného protivníka bílého rafinovaného cukru.