Zdražování energií zatím nemá podle generálního ředitele stavební společnosti Geosan Group Luďka Kostky příliš vliv na konečné ceny stavebních prací. Současné ceny se podle něj drží kalkulací z doby před růstem cen a není možné je nyní měnit. Vliv má podle něj také silná konkurence. Případné zdražení na trhu očekává s minimálně ročním zpožděním, tvrdí Kostka.

"Konkurence je tak tvrdá, že dochází k minimálnímu dopadu cen energií na stavební práce," uvedl. K růstu cen podle něj dochází například u zdících materiálů, ale tyto vyšší náklady není podle něj možné promítnout do konečných cen staveb. Růst cen očekává spíše postupně.

Viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Rudolf Borýsek před měsícem očekával dopad zdražení energií zhruba do tří měsíců. Například náklady na betonové a cihelné výrobky by podle něj mohly stoupnout zhruba o pět procent. Zmírnění dopadu snížením marží výrobců by podle něj bylo jen částečným řešením. U rodinného domu Borýsek očekával zvýšení nákladů kvůli růstu cen elektřiny, plynu a pohonných hmot o zhruba 20.000 na 300.000 korun.

Zdražování energií má vliv na téměř všechna odvětví ekonomiky. Zhruba pětinové zdražení pohonných hmot mělo vliv i na inflaci, která v září meziročně stoupla z loňských 1,7 procenta na letošních 2,2 procenta.Zdroj: ČTK