Je pravda, že tady bylo trochu jednodušší se poprat s konstrukcí domu. Stavba totiž stojí v teplém pásu Nového Jižního Walesu v Austrálii, takže nebylo zapotřebí se pouštět do výraznějších izolací. Ale i tak vznikla stavba, která si zaslouží pozornost.

Bez oken

Problém byl ten, že sklad byl vlastně ve vnitrobloku. Je součástí delšího domu, se kterým byl spojen a fungoval právě jako jeho skladiště. Ze všech stran se opírá o zeď sousedních domů a parcel, takže vlastně jediný možný přístup světla byl shora. Jenže architekti z Carter Williamson Architects na to neskutečně vyzráli. Oni odbourali přední část skladu a vytvořili tak vlastně atrium, které vpouští dostatek světla a vzduchu do interiéru.

Zdroj: Youtube

Nové čelo domu pak má vysoká a romanticky zaoblená okna. Na průmyslovou architekturu je také překvapivé použití romantické růžové barvy na konstrukce, ale i na doplňky interiéru. Kupříkladu v kuchyni na ostrůvku najdeme ohromný kus růžového mramoru, stejně jako v koupelně u umyvadla.

Dvě patra

Uvnitř je dvoupatrové uspořádání. Samozřejmě, že celý dům by se neobešel bez střešních oken, které osvětlují zadní trakt, ale spodní část také potřebuje víc světla než jen z přední strany. A tak třeba zvláštní přístup přes visutou lávku navazuje na horní patro, kde je průhled do spodního obývacího pokoje. I tudy pak může světlo proudit, takže i přes výraznou hloubku prostoru je tu neustále jasno.

Interiéru domu pak vládne především strop, který je nádhernou tesařskou konstrukční prací, která je vložena do původních kovových I profilů. Všude se pak dřevo střetává s výraznými sytými barvami a efektními detaily.

  • Projekt: Rosso Verde
  • Lokace: Nový Jižní Wales
  • Podlahová plocha: 197 m2
  • Foto: Pablo Veiga
  • Video: Yabby Films
  • Autor a zdroj: Carter Williamson Architects