Žehlička na vlasy není jen jedna. Proto si dobře rozmyslete, co od ní očekáváte, a podle toho ji vybírejte. Také se zaměřte na jednotlivé parametry, aby vám nic podstatného neuniklo.

Od klasiky po multifunkční přístroje

Všímejte si velikosti ramen a žehlicí plochy. Klasická žehlička má zpravidla hladké žehlicí destičky a vlasy hlavně rovná, více se hodí pro ženy s delšími nebo hustými či na úpravu náročnějšími vlasy. Pokud chcete jednou rovné a podruhé zvlněné, spíše užijete žehličku se zaoblenými a užšími rameny, s níž snáz vytvoříte jednu loknu jako druhou (naopak narovnávání potrvá o něco déle). Hodí se pro všechny typy vlasů.
Drobné vlnky zase zaručí krepovačka se zvlněnými žehlicími destičkami, což je dobrý tip i pro jemné a řidší vlasy nebo pro ženy, kterým se vlasy více mastí.
Mezi žehličky se řadí také elektrické žehlicí kartáče, na vyrovnávání se používá hranatý, na vlny zase kulatý. A kdo chce více funkcí, toho uspokojí přístroj s vyměnitelnými nástavci.

Něco navíc

Ionizační žehličky přispívají k tomu, že vlasy nebudou poletovat, jak se jim zachce, omezují jejich vysušování i lámavost. Ocení ji zejména suché, tenké a lámavé vlasy, nicméně ionizaci může využít každá žena. A žehličky s parní funkcí zkracují proces zkrášlování, vlasy hydratují, nepoddajná hříva se snáze upravuje.
Pozor: Většina žehliček se musí používat na vysušené vlasy. Pokud chcete žehlit čerstvě umytou hlavu, vyberte si výrobek, u něhož je tato možnost výslovně uvedená.

Různé povrchy

Pro zdraví vlasů i dobrý výsledek si všímejte povrchu žehlicí plochy. Běžně se používají keramika, titan a turmalín. Materiály se často kombinují, aby přinesly nejlepší efekt. Keramika se rovnoměrně nahřívá, hodí se pro všechny typy vlasů. Titan je velice odolný a zvládne i silné vlasy, které se jinak hůře upravují. Turmalín eliminuje vznik statické elektřiny. Setkat se můžete i s teflonem, brání připalování stylingových přípravků. Žehlicí plochy rovněž můžou být napuštěné oleji, které vlasy kromě úpravy také vyživují.

Teplota je zásadní. Ale…

Žehličky na vlasy nabízí určitý teplotní rozsah, orientačně může jít o 120 až 230 °C, přičemž si obvykle lze vybírat z několika stupňů. Ale najdete i přístroje, které nabízí celou řadu teplotních stupňů, a rovněž takové, jež svou teplotu automaticky přizpůsobí vašim vlasům. Je zřejmé, že čím nižší teplo, tím šetrnější úprava, ovšem silné a husté vlasy by se bez vyšší teploty neobešly. Přesto by i majitelky takových vlasů měly běžně používat teplotu kolem 200 °C, výrazně nad tuto hranici jen příležitostně.

Každý detail hraje roli

Indikátor nahřátí či automatické vypnutí po určité době nečinnosti jsou samozřejmost. Čím vyšší příkon, tím rychleji se žehlička nahřeje (některé třeba za 15 až 30 vteřin, jiné za pár minut) nebo změní teplotu. Otočný kabel je praktičtější obecně, ale u tvorby vln zvlášť, dále sledujte i jeho délku. Pro úpravu téměř kdekoliv slouží žehlička bez kabelu, stačí ji předem nabít.
Snadno si ověříte i nanečisto, zda přístroj ve vaší ruce neklouže, ale vyplatí se ji zkoušet také zapnutou. Některé žehličky mají studené konce i během provozu, což je bezpečnější.

Zdroj: Alza.cz, Mall.cz