Je-li bazén vystaven přímému slunci, na okolní dlažbu můžeme umístit nádoby s rostlinami, kterým nevadí sluneční žár a nepotřebují často zalévat. Může se tu dařit nenáročným skalničkám a bylinkám, jako jsou mateřídoušky, tařičky, netřesky, levandule nebo šalvěj. Nádoby by měly být maximálně stabilní, aby je děti při skotačení okolo bazénu nepřevrhly. Zároveň ale nesmějí překážet při údržbě bazénu, takže je nestavíme do míst, kam se potřebujeme dostat s technikou.

Dojem středomořského letoviska vytvoří přenosné nádoby se subtropickými druhy, které na zimu přemístíme do bezmrazé místnosti. Může to být například ibišek čínská růže, juka, mandevilla nebo oleandr (v případě oleandru ale dejte pozor, rostlina je jedovatá!).

Listnaté stromy v okolí bazénu nejsou vhodné z jednoduchého důvodu, že vám listí bude padat do vody. Pokud tedy přemýšlíte o živé zástěně, která bazén skryje před zraky sousedů a dopřeje místu trochu stínu, raději zvolte živý plot ze stálezelených dřevin, jako jsou túje nebo cypřišky. Elegantně bude působit i treláž s popínavými rostlinami. Jestliže sem zasadíte plaménky nebo trubače, stěna se obsype květy akorát v době plné koupací sezony. Počítejte ovšem i s tím, že květy přilákají včely, jejichž přelety nad bazénem nemusejí být plavcům dvakrát příjemné.

Záhony se zeleninou je naopak nutné držet v co nejuctivější vzdálenosti od bazénu, protože by je chlorovaná voda mohla vážně poškodit. Na chlor jsou citlivé také ovocné keře jako rybízy, angrešty, maliníky a ostružiníky.