Zelená stěna není jen designovým prvkem

O tom, že byste měli mít doma pár pokojových rostlin, jistě víte. Pokud však do designu svého bytu či domu začleníte zelenou stěnu, účinky rostlin budou několikanásobně větší. Věděli jste, co dokáže zeleň v interiéru?

Pokud vás trápí sucho v krku, očích či nosu, s velkou pravděpodobností za to může příliš suchý vzduch u vás doma. Zelená stěna vzduch zvlhčí, osvěží a ochladí – vytvoří tak mnohem zdravější prostředí k životu. Kromě toho dokáže zachytávat prach a další škodlivé látky. Věděli jste, že vertikální zahrada (klidně na fasádě domu) může sloužit také jako tepelná a zvuková izolace?

Jak se tvoří vertikální zahrada?

Vertikální zahrady se realizují na principu hydroponie. To je pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku – díky tomu se do ovzduší neuvolňují alergeny. Takto pěstované rostliny rychle zakoření a vyrostou.

O tom, jak bude vaše zelená stěna vypadat, rozhodují zejména typy rostlin a jejich růst. Zatímco některé rostou vzhůru, jiné mohou být převislé. Zelená stěna může být ve tvaru obdélníku přes celou stěnu, ale klidně i ve tvaru menších kruhů – záleží jen na vás a vašem vkusu. Inspirovat se můžete v naší fotogalerii.

Zdroj: bydleni.cz, ireceptar.cz