V loňském roce v Česku výrazně vzrostla popularita zelených střech – z průzkumu iniciovaného Svazem zakládání a údržby zeleně vyplývá, že u nás přibylo celkem 396 tisíc metrů čtverečních zelených střech. Na konci loňského roku se v České republice nacházelo skoro 3 miliony metrů čtverečních zelených střech – to velikostně odpovídá téměř čtyřem stům fotbalových hřišť.

O zelené střechy je zájem

Nejvíce zelených střech přitom přibylo právě v loňském roce. Oproti roku 2016 se kupříkladu jednalo o trojnásobný růst. Nejčastěji se přitom zelené střechy objevují na rodinných domech, které představují celou polovinu zájemců. „U rodinných domů se ve valné většině případů jedná o realizaci takzvaných extenzivních zelených střech. Ty tvoří nižší vegetační souvrství s nepříliš vysokými požadavky na údržbu,“ vysvětluje Josef Hoffmann, odborník na vegetační střechy ze společnosti Isover.

Vše, co jste si přáli vědět o zelených střechách:

Zdroj: Youtube

Extenzivní zelená střecha

Předností extenzivních zelených střech je finanční i časová nenáročnost. Extenzivní zelené střeše stačí kontrola a případné přihnojení jednou až dvakrát ročně. Unese ji téměř jakákoliv konstrukce a realizovat ji můžete klidně svépomocí. Jen necelá pětina zájemců se vloni rozhodla pro takzvanou intenzivní zelenou střechu. Ta připomíná běžnou zahradu a její údržba je také podobně náročná. Pěstovat se na ní ovšem dají i stromy či zelenina.

Zeleň a soláry

Fotovoltaika zajistí solární energii, zelená střecha omezuje tepelné zisky. Udržitelný potenciál zelených střech se ovšem ještě vystupňuje s instalací fotovoltaických panelů, což je kombinace, která se mezi Čechy stává stále populárnější. „Kombinace vegetační střechy a fotovoltaiky je totiž nejen bezproblémová, ale také praktická. Dochází pak k zajišťování zelené energie a eliminaci nevhodných tepelných zisků zároveň,“ říká Josef Hoffmann.

Vliv zelené střechy na výkon panelů

Fotovoltaické panely jsou rostlinami ochlazovány, což vede ke zvýšení jejich výkonu zhruba o 10 procent. Vlivem odpařování vody ze zelené střechy dochází k ochlazování okolí, a tedy i panelů. Zvýšení jejich výkonu ale nelze chápat jako navýšení základní výkonové hodnoty fotovoltaického panelu. Jde spíše o snížení dopadů jeho přehřívání, které běžně představuje ztrátu výkonu zhruba o čtvrtinu. Protože zelená střecha akumuluje méně tepla než jiné krytiny, zpomaluje se také stárnutí panelů. Zároveň zachytává prach, a omezuje tak znečištění panelů, takže jsou pak méně náročné na údržbu.

Zelená střecha a přitížení

Zelená střecha a přitížení

Slyšeli jste někdy pojem přitížení? Přitížení se používá u plochých střech, kde je mechanické kotvení nahrazeno tzv. přitěžující vrstvou. Nejrozšířenějším materiálem pro přitížení střechy je prané kamenivo, tzv. kačírek. Dále se běžně používá dlažba na terčích či vegetační vrstva. A právě díky zelené střeše může odpadnout nutnost instalace přitížení, která je jinak pro fotovoltaické panely vyžadována.

Mikroklima v okolí domu

Kombinace vegetace a fotovoltaiky snižuje odtok vody ze střechy, čímž napomáhá vracet vodu do takzvaného malého vodního cyklu a vytváří tím příjemné mikroklima ve svém okolí.

Dotace na zelenou střechu 2023

Zájem o vegetační střechy i fotovoltaické panely jde ruku v ruce také s růstem žádostí v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám. Kombinace zelené střechy a fotovoltaiky je tím pádem velmi výhodná. Jen na zelené střechy si v rámci NZÚ vloni podalo žádost 216 majitelů rodinných domů a dalších 9 majitelů domů bytových.

Zdroje: Isover, MŽP, NZÚ, SZUZ