K výsevu používejte kvalitní substrát

Během února si promyslete, co budete letos sázet – podle toho si naplánujte nejen záhony, ale i truhlíky. Proberte zásoby starších semen, rovněž kupte semena nová. Při nákupu nezapomeňte ani na kvalitní substrát. Můžete použít speciální pro výsev a množení, případně použijte rašelinové tablety. Nepoužívejte hlínu ze zahrady, může obsahovat zárodky houbových chorob. Ty nadělají více škody než užitku.

Kde vysévat?

Únorový výsev se provádí v domácích podmínkách, případně ve vytápěném skleníku na zahradě. Několik málo druhů můžete dát jen tak pod sklo. Zatím nesázejte přímo do záhonů, výkyvy teplot by rostliny poškodily.

Jednoduchý výsev je do výsevné misky, použít můžete také různé typy sadbovačů. Protože semínka potřebují při klíčení vlhkost (a teplo z radiátorů jim nesvědčí), je zde další varianta – minipařeniště, ale i miniskleník s ventilací.

Jakou zeleninu vysévat v únoru?

Růst některých druhů rostlin a zeleniny je dlouhý, i proto je jejich předpěstování nutností. V únoru se vysévají (za oknem či ve vytápěném skleníku): raný salát, brokolice, zelí, cibule, řapíkatý celer, chřest, lilek, kedlubny, okurky, květák, papriky a rajčata.

Pokud chcete pěstovat bylinky, doporučujeme začít s bazalkou a majoránkou. Koncem února můžete začít s výsevem ředkviček, které jsou schopné klíčit i za nižších teplot. Od konce měsíce se zaměřte také na naklíčení brambor pro ranou sklizeň. A jak? Brambory dejte do bedýnek a umístěte je na světlé místo s teplotou 10 až 15 °C.

Zdroj: ireceptar.cz