Řapíkatý celer i celerové bulvy, mrkev, kapusta, špenát, červené, bílé i čínské zelí, ledový salát, pořádný svazek petrželky, paprika a brokolice – alespoň pár z těchto položek by se mělo nyní denně objevit v našem nákupním košíku. Co nejvíce zeleniny – to je přímo nutnost v tomto období nekončící zimy, kdy už se také k nám blíží jarní únava. Můžeme to překonat. Domů to ale chce nosit nejrůznější druhy kořenové, listové, zelené i červené zeleniny. Vůbec se nemusíme zaměřit na skleníková rajčata nebo okurky, je spousta dalších a v tomto období zdravějších a levnějších věcí, ze kterých se dají připravit skvělé saláty i teplé pokrmy.

Aby nebyla její úprava nudná, musíme se také zásobit kořením; čím rozmanitější druhy si domů přineseme, tím lépe. Už proto, že třeba někdo u nás doma má pořád ze zeleniny skoro hrůzu. Že chutná fádně, je ale vlastně nesmysl. Zkuste se zakousnout do syrového masa (samozřejmě řečeno s nadsázkou, nemyslíme to vážně – tedy: zkuste si představit chuť syrového neosoleného, neokořeněného a vůbec neupraveného masa!). A pak se zkuste zakousnout do syrové brokolice, kedlubny, zelí, mrkve...vlastně čehokoliv. To jistě nebyl tak drastický zážitek - a navíc jste právě hodně udělali pro své zdraví. Teď když jsme porovnali alespoň v představách chuť syrové zeleniny a syrového masa, můžeme říci, že zelenina chutnala v naprosto neupraveném stavu asi lépe. A není důvodu, proč by měla s fantazií upravená a důmyslně okořeněná chutnat hůře.

Čím ale zeleninu pořádně okořenit, aby nechutnala tak pro vyznavače masa tak „zeleninově“, aby zaujala chutí i ty, kdo se právě chystají vydat na vegetariánskou dráhu, ale i všechny ostatní? Mohou to být hotové směsky doporučené na určitý druh jídla, ale zůstávat jen u nich by byla neodpustitelná chyba – variací na chuti zeleninových jídel je přímo nekonečně. A často nás v nějakém cizokrajném zeleninovém receptu překvapí, že jeho výjimečná chuť je dosažena kořením, které by nás napadlo dát nanejvýš tak do sekané – anebo naopak do kompotu nebo nějakého dezertu. K tomu, jaké koření koupit pro přípravu zeleninových jídel, se vrátíme příště!

-ag-Foto: Archiv In