V domácím baru je zase jednou čas vydat se směrem ke zdravým ovocným a zeleninovým koktajlům, nabitých energií a připravených z čerstvých zeleninových a ovocných šťáv. Můžeme si připravit třeba odlehčovací džusový víkend. Nezanedbatelný zdravotní efekt mají rajčata - pro svůj obsah lykopenu a vitamínu C. Koktajl ovšem nevyrobíme z tvrdých, oranžových rajčat bez chuti a vůně. Právě teď se už ale na trhu začínají objevovat rajčata „neskleníková“, uzrálá na sluníčku, což se projevuje na jejich vyzrálé chuti a krásné vůni. Právě taková potřebujeme k výrobě míchaných šťáv. A nemusí to vůbec vždycky být jen obvyklá tomatová šťáva se solí, případně Bloody Mary s vodkou. S rajčatovou šťávou docílíme mnoha rafinovaných chuťových variací. Neobvyklá rajčatová šťáva Zralá rajčata, citrónová šťáva, pár lístků bazalky, jablka, čerstvě namletý černý pepř, sůl. Rajčata dáme do mixéru a rozmixovaná ještě přes sítko promačkáme do sklenice. Jablka dáme do odšťavovače a vylisujeme šťávu. (Jednodušší je sice vzít hotovou koupenou rajčatovou i jablečnou šťávu, ovšem efekt na naše zdraví, ale i výsledek chuťový bude vždycky o stupínek níž). Rajčatovou a jablečnou šťávu pak smícháme v poměru 2:1. Vmícháme podle chuti citrónovou šťávu, osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem. Povrch nápoje ozdobíme dvěma lístky bazalky – nebo můžeme bazalkové lístky jemně nakrájet a posypat jimi hladinu. - Zelené natě na zdobení rajčatové šťávy se také mohou obměňovat, přičemž dávají vždy jinou výslednou chuť: přidat můžeme jemně sekanou petrželku, libeček (málo, je velmi výrazný), ale také majoránku, šalvěj nebo čubricu. - Rajčatová šťáva se jakožto s ochucovadlem snáší také s tabascem nebo jinými chilli omáčkami. Můžeme vyzkoušet také kvalitní pikantní sójovou omáčku. - Stejně tak, jako se rajče při výrobě alkoholických koktajlů zřejmě nejčastěji kombinuje s vodkou, z dalších zeleninových šťáv pak rajčatovou šťávu doplňuje nejčastěji paprika nebo mrkev. Tomatovo-mrkvový džus 2 mrkve, 2 rajčata, citrónová šťáva, med, bílý jogurt, nať na ozdobu. 2 nastrouhané mrkve smícháme s citrónovou šťávou a spolu se dvěma pokrájenými rajčaty jemně rozmixujeme. Přecedíme a do vzniklé šťávy přidáme jogurt a med – přimícháváme je postupně podle chuti. Ve sklence zdobíme černou olivou a sypeme natí: mohou to být nasekané vojtěškové nebo ředkvičkové výhonky, petrželka nebo bazalka. -ag-