Zeleninové saláty jsou vhodné spíše na večeři, pokud do nich však přidáte dostatek bílkovin, mohou se snadno stát výborným obědem. Vhodné je nejen kuřecí maso, vyzkoušet můžete také tofu či různé druhy sýrů.

Recept: Zeleninový salát s kuřecím masem

Připravte si 5 nejlepších salátových zálivek:

Zdroj: Youtube

Počet porcí: 4

Budete potřebovat:

Na salát

1 kuřecí prso, 4 silnější plátky anglické slaniny, 1 avokádo, 1 římský salát, 1 šálek polníčku, 200 g fazolí (z konzervy, propláchnuté), 150 g kukuřice (z konzervy, propláchnutá), 20 cherry rajčátek, 1 červená cibule, pečivo

Na dresink

50 g zakysané smetany, 50 g bílého jogurtu, sůl, pepř, 100 ml olivového oleje, citronová šťáva, 1 stroužek česneku, 1 lžíce medu

Postup přípravy:

Nejprve si připravte dresink – a to tak, že smícháte všechny potřebné suroviny.

Nyní si nakrájejte kuřecí maso na tenké plátky. Ty osolte, opepřete a opečte na pánvi. Slaninu pokrájejte na proužky a také je opečte. Pokud chcete, aby byl salát vydatnější, nakrájejte také housku na kostičky a přidejte ji ke slanině. Obojí opečte dozlatova.

Nyní si nakrájejte avokádo na kostičky, zakápněte jej citronovou šťávou. Do mísy dejte listy salátu, na ně fazole a kukuřici. Přidejte rajčátka rozdělená napůl, malé kousky cibule a avokádo. Salát lehce promíchejte. Přelijte jej dresinkem. Nahoru pokládejte plátky kuřecího masa. Nakonec posypte slaninou a houstičkou.

Z čeho by se měl skládat dresink na zeleninový salát?

Správný dresink na zeleninový salát by se měl skládat z několika ingrediencí:

  • olej,
  • kyselá: citron, limetka, pomeranč, jablečný ocet,
  • sladká: sirup, med, třtinový cukr, datle, fíky,
  • slaná: sůl, tamari, miso,
  • emulgující: hořčice, žloutek, med.

Nejprve promíchejte ocet, sůl a sladidlo. Poté přidejte pevné části, jako jsou třeba bylinky. Olej zašlehávejte až nakonec, díky tomu bude z dresinku chutná emulze.

Zdroj: acouplecooks.com, loveandlemons.com