Mnoho lidí má za to, že orosení skla zemního svítidla je způsobeno jeho nekvalitním provedením. V praxi se však ukazuje, že 90 % těchto případů je způsobeno špatným odvodněním prostoru pod svítidlem.

Správné odvodnění je základ

„Vždy zákazníkům doporučujeme, aby pod montážní box dali vrstvu drenážního štěrku, který zajistí vsakování dešťové vody. Pokud plánují instalaci do nevsákavých podkladů, jako je beton, nebo hydroizolačně ošetřených podkladů, jako jsou terasy, betonové chodníky a podobně, je třeba zajistit odtok vody stékající kolem zemního svítidla kanalizačním potrubím,“ popisuje odborník na osvětlení Ludvík Málek z e-shopu e-light.cz.

Ačkoliv se dnes už dají koupit zemní svítidla za pár stovek, **vyplatí se si připlatit**. *„Tato svítidla v nižší cenové relaci jsou vhodná pro mírná klimatická pásma. Pro naše podnebí s mrazivou zimou je lepší investovat do dražších výrobků. U nich většinou bývá součástí vyvedený kabel, kde je těsnost vývodky, např. IP67, z výroby zajištěna,“* říká Málek a dodává, že v žádném případě nedoporučuje do této vývodky zasahovat, protože to znamená ztrátu těsnosti zemního svítidla na klíčovém místě. Spojení kabelu a případná návaznost na další svítidla se pak řeší pomocí kabelových spojek.

Co je ještě dobré vědět?

- Nejčastěji jsou zemní svítidla kruhová s kruhovým, nebo čtvercovým rámečkem, ale na trhu jsou i lineární a atypická.

- K dispozici jsou svítidla **pochůzná**, která unesou zátěž běžné chůze, kufry, dětské kočárky a podobně, a dále **pojezdová**, u nichž je uvedena tzv. statická nosnost a mechanická odolnost.

- Pro běžné dekorační osvětlení, například zeleně, postačí výkon LED cca 5 až 10 W.

- Pokud plánujete zemní svítidlo instalovat do pochozích tras, doporučujeme pořídit takové, k němuž lze dokoupit příslušenství, které **omezuje oslnění**. Jsou to jak různé kroužky, nebo tzv. honeycomb (clonící mřížka ve tvaru včelí plástve). Dalším řešením je použití asymetrické vyzařovací charakteristiky nebo zvolit svítidla s možností nastavení sklonu svícení, nejčastěji v rozsahu +-15°.

- Svítidla plánovaná do pochozích tras musí mít **rámeček v rovině s povrchem** chodníku nebo cesty, abyste o rámeček při chůzi nezakopávali.