Zaha Hadid se narodila v roce 1950 v iráckém Bagdádu, aby v Bejrútu na Americké univerzitě vystudovala matematiku. Později však začala studovat architekturu v Londýně, kam se i přestěhovala. Zemřela na infarkt v nemocnici v Miami, kde se léčila se zánětem průdušek.

Její dílo je ověnčeno od samého počátku cenami, medailemi, údivem a slávou. První její stavbu najdeme ve Weilu nad Rýnem, což byla hasičská stanice firmy Vitra. Největší slávu jí přineslo muzeum Rosenthalova centra současného umění v Cincinnati. Posledním postaveným dílem je Messnerovo muzeum na vrcholku Kronplatzu v Jižním Tyrolsku.

V portfoliu jejího studia jsou ale neskutečné stavby po celém světě. Její styl, takzvaný dekonstruktivismus, který odmítal ostré hrany, konvence a tradiční pojetí architektury, inspiroval mnoho a mnoho dalších architektů. Zaha Hadid zasedala v mnoha porotách architektonických soutěží, včetně té v Česku, kde se vybírala nová podoba Národní knihovny. Zaha Hadid byla ta, která vybrala a obhajovala návrh Jana Kaplického.

Titulní foto: www.zaha-hadid.com