Brněnská městská část Židenice chce do roku 2006 opravit 446 bytů ve starých cihlových domech z 50. let minulého století. Starosta městské části Josef Veselý řekl, že odhadované náklady na regeneraci této zástavby mírně převyšují 86 milionů korun. Uvedl, že po celou dobu se v domech prováděly jen nejnutnější opravy a běžná údržba se zanedbávala.

Financování nákladné rekonstrukce pochází z více zdrojů. Městská část získala 20 procent částky formou půjčky z fondu bytové výstavby města Brna a dalších 30 procent jako příspěvek z tohoto fondu. Městská část obdržela příspěvek i půjčku v plné možné výši, tedy celkem asi 43 milionů korun. Zbylou část bude muset městská část uhradit sama, uvedl Veselý.

Veselý ale uvedl, že tak velkou sumu budou muset Židenice získat jen formou dotace, půjčky nebo úvěru. Doufá, že stejně jako v předcházejících letech na regeneraci panelových domů získá městská část i na cihlové domy dotace od státu.

Rada městské části ale schválila i případnou spoluúčast nájemníků bytů v opravovaných domech na nákladech regenerace, řekl Veselý. Radnice chce s nájemníky uzavřít dohodu o navýšení základního nájemného, a to o devět korun na metr čtvereční v domech s existujícím ústředním vytápěním nebo o 12 korun na metr čtvereční v domech, kde by se ústřední topení nově zřizovalo.

"Odborným výpočtem jsme schopni doložit, že po celkové regeneraci objektu i po navýšení základního nájemného dojde k úspoře nákladů za bydlení v celkové výši asi deset procent," zdůraznil starosta. Opravy domů totiž mimo jiné přinesou velké energetické úspory. Podle Veselého by se zavedením všech úsporných opatření mohly náklady na vytápění snížit o 40 až 50 procent. -čtk-