Jedna z možností je speciální sedátko, které se přizpůsobuje pohybu těla, a to i v momentě, když uživatel sedí a pracuje. K základně, která může být na kluzácích nebo na kolečkách, je připevněna výkyvná pružící noha zakončená pohodlným sedákem. Tato konstrukce způsobuje, že sedátko následuje pohyb pánve ve všech třech osách, a tím automaticky drží záda v přímé poloze. Židle tedy umožňuje, povzbuzuje a podporuje pohyb ve třech osách, přičemž vertikální pohyb (nahoru a dolů) je pro tělo obzvlášť důležitý, protože potřebuje neustálou změnu mezi jeho zatížením a odlehčením.

Uživatel je zároveň nucen zapojovat břišní a zádové svaly. Ty se tak mohou lehce pohybovat po celý den. Sval, který se po celý čas lehce pohybuje, nemůže ztuhnout, a tedy ani nebolí. Rovnováhu při sezení drží uživatel pomocí hýždí a nohou. Toto balancování udržuje tělo v pohybu, páteř a noha židle s pružinou vytvářejí jednu osu. Židle následuje pohyby pánve, a tak udržujete záda v přímé poloze. Při vertikální oscilaci se horní část těla ještě více napřímí, bránice se uvolní, a uživatel může hlouběji a lépe dýchat. Sezení na těchto typech sedátek má na uživatelův organizmus další blahodárné účinky, mj. na šlachy, vazy a klouby, zabraňuje svalovým křečím apod.

Variabilní sezení

Existují ale i práce, u kterých nestojíme, ale ani nesedíme. Spíše potřebujeme oporu. K této činnosti slouží speciální opěrné sedátko. To dovoluje sedět v pohybu, a přitom zůstat v rovnováze, a má četné možnosti individuálního nastavení. Některé modely mají nohu, kterou je možné polohovat a vychýlit sedátko směrem dopředu, takže osoba, která ho právě používá, má bez ohledu na výšku a váhu optimální vzdálenost od pracovního stolu. Výškově nastavitelné sedadlo má za úkol držet tělo pevně. Materiál nesmí tlačit, povrch má být příjemný na omak, prodyšný a přizpůsobovat se teplotě těla.

Oblíbené míče

Pracovní židli můžeme vyměnit také za nafukovací míč. Běžně je k dostání v průměrech 26 cm nebo 60 cm, v nejrůznějších barvách. I na míči udržujeme při sezení svaly v činnosti, takže při sezení „cvičí“, a tedy po práci tělo nebolí. Míč můžeme zároveň používat pro nejrůznější cviky, které lze provádět i přímo na pracovišti.

Na kolenou, a přece na židli

Už v socialistické době byly známé takzvané klekačky. Co víc než právě doba je nejlepší pro prověření jejích kvalit. Umožňuje totiž správné sklopení pánve, což je jedním z předpokladů pro vhodné držení páteře. Klekačky jsou vhodné nejen pro dospělé, ale i pro děti. Mají variabilní nastavení opěrky a sedáku, kolečka usnadňují pohyb.

A na čem sedíte vy?

-zal-

Foto: www.isifa.com, SpinaliS