Někteří zahrádkáři jsou stále zvyklí provádět nejen u jabloní, ale také u dalších ovocných stromů zimní postřik proti škůdcům. V současnosti však většina postřiků není určena k aplikaci v zimě – a proto se ošetření posunulo do jarních měsíců, kdy je venku tepleji. Ideální čas pro postřik začíná až ve chvílích, kdy jsou venku teploty nad 15 °C. V této době jsou stromy již narašené. Aplikace postřiku je vhodná jen do doby před rozkvetením stromů.

Neuškodí, ale ani neprospěje

Ačkoliv zimní postřik rostlinám neuškodí, ani jim neprospěje. Jen se bude jednat o zbytečnou investici – čím je tepleji, tím jsou přípravy účinnější.

Na co postřik funguje?

Jarní postřik si poradí s přezimujícími škůdci, jako jsou mšice, svilušky, puklice, mery, píďalky nebo štítenky. V případě, že ošetření provedete při teplotách kolem 17 °C, postřik zapůsobí také na květopasa jabloňového. Proti čemu jarní postřik nepůsobí, jsou škůdci způsobující červivost jablek. Proti těmto škůdcům se stromy ošetřují mnohem později.

I olejový postřik obsahuje chemii

Pokud vám někdo poradil, abyste proti přezimujícím škůdcům použili postřik na bázi oleje, které je čistě ekologický, byli jste opět uvedeni do omylu. Všechny přípravky jsou chemické – a to i ty, které jsou na olejové bázi. Pro zvýšení své účinnosti obsahují i chemickou součást účinné látky. V případě, že tyto přípravky použijete, se ale nemusíte bát žádných zdravotních rizik (pokud je aplikujete správně). Přípravky pro jarní ochranu mohou obsahovat dokonce i listové hnojivo.

Ideálním časem k aplikaci postřiku je březen, tedy předjaří. Pokud nejsou teploty v blízkosti nuly. Přípravek aplikujte v bezvětří, když nebude pršet a přípravek stihne do večera vyschnout.

Zdroj: ceskestavby.cz, ireceptar.cz