Zimolezy se u nás v hojné míře pěstují jako okrasné keře. Zimolez kamčatský (Lonicera kamtschatica) však tvoří výjimku tím, že kromě okrasné funkce nese jedlé plody, které mají skvělou chuť. Vzhledem k tomu, že jeho původní domovinou je Kamčatka, je tato rostlina zvyklá na drsné pěstební podmínky a je velmi nenáročná. Navíc vyniká dlouhověkostí a mrazuvzdorností.

Nenáročný na pěstování

Zimolez kamčatský lze pěstovat v řadě jako živý plot nebo samostatně na záhonu nebo v kontejneru na terase. Na rozdíl od borůvek je nenáročný na půdu, nepotřebuje kyselou, rašelinovou zeminu, stačí mu obyčejný zahradní substrát. Má rád světlo, ale snese i polostín. Pokud však bude dlouhodobě ve stínu, bude pravděpodobně méně olistěný a také bude méně plodit. Pravidelná zálivka je určitě velmi vhodná, zejména kvůli bohatší úrodě, ale jinak starším keřům nevadí ani občasné sucho.

Vzhledem k tomu, že dorůstá do výšky až dvou metrů a má opravdu mohutný kořenový systém, je dobré najít mu nějaké stabilní stanoviště, kde jej můžete mít mnoho let. Zimolez má poměrně krátké vegetační období, začíná totiž rašit již velmi brzy na jaře. Vůbec mu nevadí jarní mrazíky, je velmi odolný, a poměrně brzy začne nasazovat na květy. Takže plodů se můžete dočkat už ve druhé polovině května, tedy ještě před jahodami a kanadskými borůvkami.

Pěstujte je v páru

Tato „kamčatská borůvka“ patří mezi cizosprašné rostliny, což znamená, že potřebuje druhého vhodného opylovače. Takové rostliny je vhodné pěstovat po dvou, pokud tedy nemáte v okolí někoho, kdo zimolez také pěstuje. Obecně se doporučuje sázet současně aspoň dva keře (víc není na škodu) a různé odrůdy. U nás patří mezi nejčastěji pěstované a nejoblíbenější odrůdy Amur, Altaj, Modrý Triumf, Fialka, Morena a Remont. Je dobré zkombinovat například odrůdu, která plodí dříve (Altaj, Fialka) s odrůdou později plodící (Amur, Modrý Triumf).

Doporučujeme koupit zimolez u odborníků, v zahradnictvích, kde s ním mají zkušenost. V tomto případě se totiž opravdu vyplatí vybrat si kvalitní rostlinu, která vám dlouho vydrží, než koupit ji někde z druhé ruky.

Sázejte, omlazujte a prořezávejte

Tak jako u ovocných keřů, i u zimolezu je ideální doba pro výsadbu podzim nebo brzy na jaře. Rostlina, která má již dva roky, by měla mít čtyři až pět prutů a nepotřebuje žádnou úpravu řezem. Zasaďte ji do připravené jámy o rozměrech zhruba 50 x 50 cm. Na dno přidejte kompost. Pokud sázíte zimolez jako okrasný živý plot, měly by jednotlivé keře mít mezi sebou alespoň 1,5-2 metry, aby se vám k nim pohodlně dostávalo při sklizni.

Zimolezy začínají plodit zhruba od tří let, přihnojujte je však každým rokem v období vegetace. Také udržujte jejich půdu vlhkou. Zhruba v pátém až sedmém roce je potřeba provést první omlazovací řezy. Protože keře mají tendence velmi košatit, je třeba řezem rostlinu prosvětlit, aby byla zachována plodivost keřů, která se ve stínu snižuje.

Při řezu odstraňte vodorovné větve (hlavně ty u země) a ty, které rostou převisle. Nechte přibližně 12 hlavních větví (mladší pruty uprostřed rozhodně, jsou zárukou bohatší úrody v dalším roce). Větve, které ponecháte, zkraťte nad místem rozvětvení, začnou tak tvořit silně plodící letorosty. Ideální dobou k řezu je podzim, kdy je listí opadané, nebo brzy na jaře, než začnou větve znovu rašit.

U starých keřů můžete provést radikální omlazovací řez na konci podzimu. Všechny hlavní větve zkraťte přibližně 30-40 cm nad zemí, ne kratší! Rostlina obrazí novými větvemi, z nichž pak zase ponechte 12-15 nejsilnějších a nejzdravějších.

Proč je „kamčatská borůvka“ skvělá?

Plody zimolezu kamčatského obsahují velké množství vitaminů A, C, P, karotenoidy a vitaminy B1 a B2. Z minerálních látek jsou v bobulích hojně obsaženy hořčík, draslík, sodík, měď a železo, dále hodně cukrů a kyselin, které pomáhají zdravému trávení a pro organismus mají omlazující účinky.

Bobule zimolezu můžete jíst zasyrova jako klasické borůvky, můžete z nich vyrobit marmelády, sirupy, kompoty, můžete je zamrazit a skvěle chutnají na koláči nebo v ovocných knedlících, v ovocných salátech nebo jiných dezertech.