Švýcarský výrobce stavebních hmot Holcim, který je aktivní také v České republice, vytvořil v prvních šesti měsících letošního roku čistý zisk 370 milionů švýcarských franků (240,14 milionu eur), což představuje meziroční nárůst o 36 procent. Díky vysoké poptávce z Evropy a Severní Ameriky, kde stavební aktivitu podpořilo příznivé počasí, zvýšila firma v dnešním prohlášení výhled růstu provozního zisku za celý letošní rok.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru čistý zisk kolem 361 milionů franků. Celkové příjmy skupiny se zvýšily o devět procent na 6,3 miliardy franků, když k růstu došlo ve všech třech hlavních segmentech firmy, tedy segmentu cementu, betonu a kameniva. Provozní zisk druhého největšího výrobce cementu na světě stoupl o 21 procent na 1,1 miliardy franků.

Firma současně oznámila, že růst provozního zisku za celý letošní rok bude i přes nárůst energetických nákladů mnohem vyšší než čekala. Odhad Holcimu původně počítal s růstem provozního zisku o osm procent. Firma nyní kromě oživení stavební aktivity těží také z konsolidace mexické divize Apasco a reorganizace severoamerické divize, napsala agentura Reuters.

Holcim, který je předním světovým výrobcem a dodavatelem nejen cementu, ale také betonu a kameniva, má zastoupení ve více než 70 zemích na všech kontinentech a 45.000 zaměstnanců. V ČR působí prostřednictvím firmy Holcim (Česko). -čtk-