Kamenná stěna, interiér, obývakV jižních zemích, kde jsou opravdu horká léta, se kámen v interiéru používá zcela běžně, a to z prozaického důvodu – chladí. A právě to je důvod, proč si v naší zemi získává oblibu teprve až v posledních létech. Naučili jsme se ho zateplovat anebo jeho chladný vzhled využít.

Tisíceré použití

Použijeme-li ho na zem, pak pod něj můžeme instalovat podlahové topení, takže se chladna nemusíme obávat. Aplikovaný na stěně může působit studeně, ale to jen za předpokladu, že zvolíme studený odstín. Obecně se doporučuje neobkládat jím celou místnost, ale jen některou ze stěn, ideálně pohledovou. Velmi pěkně působí také opakování materiálu v jiné místnosti. Vedle stěny v obývacím pokoji můžeme kamenem obložit třeba také jednu ze stěn v koupelně.

Z kamene si můžeme pořídit také část nábytku, může to být pracovní deska v kuchyni nebo deska jídelního či konferenčního stolku. Nabízeny jsou i Kámen, stěna, pohovka, koberec, nábytekkamenné okenní parapety a další doplňky, které předurčují, který kámen zvolíme.

Proč ano

Proč použít právě přírodní kámen, když je jeho pořizovací cena oproti jiným materiálům, které by zastaly stejnou funkci, vyšší? Vedle faktu, že vnáší do interiéru přírodní prvek, jsou to jeho vlastnosti, které ho vynášejí do popředí. Je barevně stálý, odolný a odolává také působení vody. Výhodou je i jeho otěruvzdornost, některé dokonce odolávají i určitým chemikáliím. I přesto je vhodné kámen opatřit ochrannou impregnací, kterou vždy doporučí podle zvoleného typu výrobce.

Přírodní kámen je odolnějšíVýhodou přírodního kamene je probarvenost v celé síle. Umělý kámen totiž barvu obsahuje pouze na povrchu, při poškození se tedy objeví cementové jádro, které se už jen velmi těžko opravuje.

Máme na výběr

Interiér, stěny, kámen, nábytekNa českém trhu jsou nejčastěji nabízeny žuly, mramory, travertiny, pískovce, břidlice, vápenec či onyxy, a to v nejrůznějších barvách, samozřejmě se svou typickou kresbou. Deskoviny se používají k výrobě pracovních desek, obložení schodů nebo stěn. Obklady a dlažby z přírodního kamene lze upravit do různých rozměrů a použít podobně jako keramické obklady a dlažby.

Podklad pro pokládku musí být naprosto rovný, zbavený vody či vlhkosti, samozřejmě i nečistot. V opačném případě bychom si mohli zadělat na velké nepříjemnosti. Kámen se k podložce lepí speciálními lepidly, plochu uzavře a pokud nebude dostatečně ošetřená, je možné, že se pod obkladem vytvoří plíseň, materiál se může od povrchu odloupnout apod.

Náš tip:Vzhled kamene do značné míry ovlivňuje charakter interiéru. Do rustikálních a dobových prostor jsou vhodné pískovce, vápence, modernímu strohému interiéru sluší žula či břidlice. Onyxová stěna či travertin připomenou třicátá léta minulého století.

-zal-Foto: Dlažební kámen, Kamenovýroba, Quelle, Zeď a štět